PUBLICITAT

El 2,8% de la població té alguna discapacitat o dependència

  • 1.172 persones reben mensualment una pensió d'invalidesa de la CASS i 488 estan censades a la CONAVA
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una dona esquia amb l'ajuda d'un monitor, aquest hivern a Grandvalira Foto: TONY LARA

el Centre de Recerca Sociològica (CRES) ha donat a conèixer el primer cens de discapacitats elaborat al país, partint d'una demanda de les associacions que representen a aquest col·lectiu i del suport del propi Ministeri de Salut. D'aquesta manera, s'ha aconseguit elaborar una aproximació detallada en xifres del nombre de persones que tenen alguna tipologia de discapacitat (psíquica o física), invalidesa o grau de dependència. En total, el cens suma 2.374 persones, que representa el 2,8% de la població del país, segons les dades del CRES.

El cens de discapacitats ha estat elaborat a partir de les dades dels organismes relacionats amb el col·lectiu. Per una banda la CONAVA (Comissió Nacional de Valoració), en la qual s'han comptabilitzat 488 persones (el 0,6% de la població), que tenen un grau de discapacitat igual o superior al 33%. Aquest és el percentatge fixat pel qual la persona pot sol·licitar un conjunt de serveis, programes i prestacions d'ajut. D'altra banda, s'ha tingut en compte la població en situació de dependència que es troba integrada a la COVAS (Comissió de Valoració Sociosanitària), les quals sumen 488 persones (el 0,6% de la població). La COVAS engloba les persones de més de 65 anys (o de 60 si són pensionistes d'invalidesa de la seguretat social passada la vellesa) que requereixen dels serveis de la Xarxa d'Atenció Sociosanitària, entre els quals s'hi troben el Centre Sociosanitari El Cedre, la Clínica Geriàtrica Sant Vicenç d'Enclar o la residència Solà d'Enclar.

Finalment, el cens de discapacitats el completa el gruix més important pel que fa a volum poblacional, que són les persones beneficiàries d'una pensió d'invalidesa de la CASS, sigui per accident o malaltia laboral, o per una invalidesa derivada d'una malaltia comuna o d'un accident no laboral. Al país hi ha un total de 1.172 persones que reben aquestes prestacions (el 2,8% de la població), 528 de les quals degut a un accident laboral.

MÉS JOVES QUE A ESPANYA / En les conclusions del cens del CRES, que s'ha elaborat amb el patrocini de la Fundació Banca Privada d'Andorra, es mostra com els percentatges de persones amb un grau de discapacitat reconegut estan per sota dels d'Espanya i també de Catalunya. En el cas espanyol, les dades més recents indiquen que un 5,1% del total de la població està discapacitada, mentre que el cas català la xifra és lleugerament superior, del 5,7%.

A més, i mantenint la comparativa del cens de discapacitat andorrà i espanyol, queda palès que al Principat aquest segment de la població té un perfil més jove. Un 7,2% de l cens espanyol està per sota dels 18 anys, una proporció que a Andorra puja fins al 23,2%. En qualsevol cas, el segment poblacional amb més persones discapacitades és el que va entre els 35 i 64 anys, amb un 40% del total.

El CRES exposa que aquesta destacada proporció de persones joves que han estat avaluades per la CONAVA es pot relacionar amb el fet que molts programes o serveis estan adreçats sobretot a la població jove (casos com l'ajut a la integració escolar i laboral).

D'altra banda, el cens mostra que hi ha més casos de minusvalideses psíquiques que físiques. Les primeres representen el 45% i les segones el 27,5%. A Catalunya és al revés: el 58% tenen una discapacitat física i un 28% psíquica. També en aquest cas el CRES destaca com a causa la predominança de programes de la CONAVA específics per al col·lectiu amb discapacitats psíquiques (com és el cas dels programes de l'Escola Especialitzada Nostra Sra. De Meritxell). Finalment hi ha un segment, el 19%, que presenten les dues discapacitats, i gairebé el 4% presenten una discapacitat de tipus sensorial.

Per aquests aspectes citats, es pot establir una relació entre el nombre de prestacions i l'interès de persones per obtenir un reconeixement legal de discapacitat. És a dir, a més prestacions, més creix el cens, segons apunta el CRES.

D'altra banda, en la diferenciació per sexes també es plantegen diferències respecte a Espanya, ja que al Principat les persones que tenen un 33% o més de discapacitat són majoritàriament homes (el 54% pel 46% de dones), mentre que a Espanya hi ha més proporció femenina (el 51% de dones pel 49% d'homes).

Finalment, s'estableix una correlació dels percentatges de persones discapacitades a les parròquies amb el seu volum poblacional total. És a dir, és a a Andorra la Vella i a Escaldes és on es concentra més proporció del cens.

 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT