PUBLICITAT

El 2 de 8 i el pilar de 7, les conquistes de la diada castellera

  • Les 600 persones omplint la plaça fan plantejar-se al Comú la consolidació de la jornada
CLARA GARNICA
ESCLADES-ENGORDANY

Periodic
La Plaça Coprínceps plena de gom a gom observa com els Minyons de Terrassa coronen el 2 de 8, ahir. Foto: ÀLEX LARA

El cartell de participants ho pronosticava. La qualitat de tots ells no va defraudar a la primera jornada castellera d'Escaldes-Engordany. Els Minyons de Terrassa, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Lleida van coronar sis castells a la Plaça Coprínceps, i van tancar la diada amb l'elevació de diversos pilars, el darrer dels quals amb dedicatòria andorrana, després que les enxanetes onegessin banderes del país un cop a dalt de tot. Els castells més destacats de la jornada, també els que es van elevar més alt, van ser el 2 de 8 i el pilar de 7 amb folre.

L'actuació més qualificada va anar a càrrec dels Minyons de Terrassa. Van ser els que van alçar-se més ferms, els més agosarats i els que van fer elevar el pilar de 7 i carregar i descarregar el 2 de 8, un castell que la Vella dels Xiquets de Valls només va poder carregar. Precisament va ser en aquest castell on es va produir l'únic ensurt de la jornada, ja que una de les castelleres va haver de ser traslladada a l'hospital degut a la forta caiguda que va patir a metres d'alçada.

La resta va ser una jornada plàcida que no va espatllar ni el temps, malgrat ser amenaçador tot el matí. Més de 600 persones van omplir la Plaça Coprínceps d'Escaldes, configurant una barreja singular de turistes sorpresos (els catalans per trobar-se castellers a Andorra i la resta per la descoberta d'aquesta tradició catalana), ciutadans i les pròpies colles. Els grans protagonistes sumaven prop de 225 persones entre els castellers que s'elevaven, la nombrosa pinya i també familiars i amics.

Per tot, l'èxit de convocatòria va ser una crida a plantejar-se la consolidació de l'esdeveniment pioner (els castellers només havien vingut abans en el marc de la celebració de la Festa Major d'Andorra la Vella). «És una ocasió magnífica per veure una mostra de la cultura catalana més arrelada», va destacar la comissària de la Capital de la Cultura Catalana, Montse Planelles, que va afegir que era la primera vegada que s'aconseguia al país «un cartell de luxe», un fet que es pretén que tingui continuïtat, «per la festa major seria una ocasió magnífica», va assegurar.

Diversitat de pilars i castells / A banda de coronar el 2 de 8, la jornada va permetre observar d'altres construccions de gran bellesa com el 3 de 8 dels Xiquets de Valls i també dels Minyons de Terrassa, el 4 de 8 que van carregar i descarregar els Castellers de Lleida i els de Terrassa o els dos pilars de 5 dels Xiquets de Valls i el vano de 5 dels lleidatans. Tots sota la música de les gralles, que van marcar el ritme del castell i també dels espectadors.

Per tot, Escaldes va viure ahir una diada de catalanitat plenament emmarcada en la seva capitalitat d'aquest 2011. «No podíem deixar passar l'oportunitat de mostrar valors com el de la solidaritat i la cohesió», va destacar Planelles. Solidaritat que es demostra per exemple, a més de pel treball conjunt per fer erigir castells, amb el pla que els Castellers de Lleida han iniciat per acollir a presos i reinserir-los a la societat.

Això sí, sense oblidar la rivalitat entre colles que domina la pràctica d'aquesta tradició. Els de Terrassa, amb la seva actuació d'ahir van tornar a reivindicar-se, lamentant segons el seu parer la protecció que les administracions ofereixen als castellers de les localitats tarragonines. Tots ells tenen fins al novembre per demostrar qui són els millors.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT