PUBLICITAT

Emocions i bon nivell

  • La jornada ha aplegat tres colles amb més de 200 castellers cada una
SELVA LÓPEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Els castellers de Lleida carreguen un castell, ahir. Foto: ÀLEX LARA

Un mosaic de camises de tonalitats roses, vermelles i blaves van omplir ahir al migdia la plaça Coprínceps d'Escaldes-Engordany. Centenars de persones no es van voler perdre l'oportunitat de veure en directe els castellers, una tradició catalana de més de tres segles que continua a l'alça.

Escaldes-Engordany ha acollit per primera vegada aquest espectacle i ho ha fet amb una participació de luxe. «El nivell de castells és alt, els Minyons de Terrassa i la Colla Vella som de les colles més pioneres i els Castellers de Lleida ho fan molt bé», explica Joan Ibarra, casteller de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Ibarra es mostra satisfet amb l'afluència de públic i assenyala que normalment costa «arrossegar» gent als llocs on no hi ha gaire afició castellera.

En la diada d'ahir es van poder veure construccions de molt nivell com el pilar de 7 amb folre dels Minyons de Terrassa. El folre és una pinya de gent que es fa sobre la base del castell per donar suport al pis de terços Si hi ha una tercera pinya que envolta el castell s'anomena manilles i es fa servir per les construccions més difícils.

Les tres colles participants van portar entre 200 i 250 castellers cada una. Es tracta d'una tradició apta per a totes les edats, on els nenes i nenes són imprescindibles per carregar el castell. L'aixecador representa el penúltim pis de la torre humana i l'enxaneta corona el castell aixecant la mà i destapant els aplaudiments del públic. Però encara no està tot guanyat. Per aconseguir una actuació perfecta és necessari descarregar el castell sense que ningú caigui.

Mariona Castro va començar d'enxaneta dels Castellers de Lleida quan una companya de la mateixa colla va descobrir-la enfilant-se hàbilment en una farola d'un parc i li va proposar ser castellera. «Quan estàs a dalt et veus molt alta i les persones molt petites, fa una mica de iuiu»

El públic escaldenc va poder gaudir d'una mostra de treball en equip, solidaritat, equilibri i esforç representats en forma de torre humana.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT