PUBLICITAT

46 poden amb la Ronda

  • Un 30% dels 138 que la comencen poden completar els 170 quilòmetres entre ells Loreto Garcia, l'única noia
IVÁN MOURE
ORDINO

Periodic
A l'esquerra, els coredors a la línia de sortida abans de l'inici de la Solidaritrail, ahir a Ordino. A la dreta la guanyadora i única noia que va acabar la Ronda dels Cims, Loreto Garcia. Foto: E. O.

El gran atractiu de la Ultra Trail Vallnord 2011, la ronda dels Cims, ha tingut un 70% d'abandons en la primera experiència que viu. Dels 138 corredors que van començar la carrera el divendres a les vuit del matí només 46 han estat capaços de creuar la línia d'arribada 170 quilòmetres més tard.

Entre aquests 46 extraterrestres cal remarcar en lletres tan grans com les de Miguel Heras –guanyador amb un temps de 30h 4min 40s– el de Loreto Garcia, l'única de les cinc dones que hi havia a la sortida que va ser capaç de superar aquest repte tan únic i particular. Garcia, a més, va ser la vintena en la classificació general demostrant ser una atleta de fons més que excel·lent. Va necessitar 49h 12min 4s i va arribar cap a les nou i deu del matí d'ahir després de dos dies i una hora d'esforç físic per superar els 15 ports i els prop de 12.000 metres de desnivell d'una cursa que va donar la volta a tot el Principat.

Tan important com els guanyadors és el 46è classificat, Joel Laguna, que va arribar a Ordino passades les sis de la tarda d'ahir després de més de 58 hores. Va ser l'últim de les sis curses que s'han fet aquest cap de setmana de somni. Mereix el mateix reconeixement que els altres 46.

En el total de les sis proves són 1.045 persones les que han volgut fer alguna de les carreres, deixant de banda la Ronda dels Cims per relleus que van començar nou equips –cadascún de quatre corredors– i que van acabar-ne sis. D'aquest més d'un miler de participants han arribat a la meta 665, o el que és el mateix, més d'un 60% va complir amb el gran repte.

DISMINUEIXEN ELS ABANDONS / Pel que fa a la Ultra mític (112 km) 302 corredors van sortir i 147 van arribar; en la Ultra iniciàtic (103 km)van acabar 94 d'un total de 147; 239 van finalitzar la Trail (35 km) que havien iniciat 284 i en la Solidaritrail (10 km) van arribar a la meta 139 sobre 174. Segons el director de la Ultra Trail, Gerard Martínez, aquestes dades són proporcionals a la duresa de les curses. Anant més enllà Martínez va valorar: «Els percentatges han millorat respecte de l'any passat i això es deu a dos factors: per una banda la gent ja coneix l'exigència de les carreres i o no es presenten o fan una millor preparació; per l'altra el temps, que aquest any ha acompanyat i no ha aparescut la pluja, que provoca més abandons».

CAP LESIÓ GREU / D'incidents s'han produit uns quants, però cap alarmista. Martínez va assegurar: «Només hem tingut alguna indisposició de poca importància per l'esforç realitzat i lesions greus», com la del guanyador de la Trail, Alfredo Gil, que es va fer un esguinç al turmell dret quan baixava el Comapedrosa i tot i així va ser capaç de recuperar la primera posició en els darrers quilòmetres i proclamar-se campió. L'helicòpter només va haver de realitzar tres evacuacions a corredors que ja estan recuperats.

D'altra banda l'ambient a Ordino ha estat el millor de les tres edicions viscudes de la Ultra Trail Vallnord. «Al centre neuràlgic s'han apropat entre 6.000 i 8.000 persones i gràcies a ells el cap de setmana ha estat emocionalment fantàstic», va indicar Martínez. «De cara a l'any vinent hi hauran més sorpreses».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT