PUBLICITAT

Els ministeris retallaran un 10% en despeses corrents i serveis

  • Cinca ha de rebre una primera proposta de les diferents carteres aquesta segona quinzena de juliol
EVA ARASA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
L'edifici administratiu del Govern, on està radicat el Ministeri de Finances i Funció Pública, encapçalat per Jordi Cinca. Foto: TONY LARA

Hi ha despeses i despeses, i és evident que, malgrat la crisi, les tisores no es poden passar de manera homogènia per totes i cadascuna de les partides pressupostàries de l'Estat. Com a mínim, aquest és el convenciment del nou Executiu i, més concretament, del ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, que al llarg d'aquesta segona quinzena de juliol ha de rebre uns proposta de pressupost de part dels diferents ministeris. Una proposta elaborada després que Cinca enviés una carta a tots els ministeris, on demanava que es repassessin «amb tota cura» les diferents partides. L'objectiu és reduir les partides de despeses corrents i serveis que rep l'Administració en un 10% i prioritzar la resta de despeses tenint en compte el context.

La reducció del 10% en alguns dels capítols de despesa corrent del pressupost estatal –especialment, la compra de béns i serveis i les transferències corrents– és un «objectiu orientatiu», segons va dir Cinca. En aquest sentit, el titular de la cartera de Finances i Funció Pública va reconèixer que no totes les partides que formen part d'aquests capítols es poden tractar «homogèniament» i que, per conèixer l'estalvi pressupostari real, «caldrà esperar fins a final de juliol, que és quan tindrem la xifra de veritat».

El ministre és conscient que l'estalvi que es pot aconseguir és relatiu. «El que hem de fer és gestionar millor cadascun dels capítols, coordinar-nos millor entre departaments i ministeris i, sobretot, prioritzar les actuacions per veure de què podem prescindir», va afirmar Cinca.

ECONOMIA I BENESTAR / Les prioritats del Govern Martí passen, d'una banda, per «abocar esforços en generar activitat econòmica» –amb paraules de Cinca– i, de l'altra, per garantir les partides destinades al benestar social, amb l'objectiu de «cobrir les dificultats d'aquelles persones i famílies que estan perdent la feina». En aquest sentit, Cinca va assegurar que aquest àmbit social rep cada vegada més demandes, de manera que «es tracta de partides que no podem retallar; fins i tot, és possible que hi haguem de destinar més diners».

Pel que fa a aquelles inversions que han de servir per reactivar l'economia, el ministre de Finances té clar que els esforços per part del Govern s'han de centrar «en aquells sectors on ja tenim experiència», és a dir, en el turisme i el comerç.

El que no està tan clar, en canvi, és que el Govern acabi doblant el pressupost dedicat a la promoció exterior del Principat, tal com havia anunciat Demòcrates per Andorra a l'inici de la campanya electoral. De fet, aquesta és una qüestió que el mateix cap de Govern, Toni Martí, ha anat matisant des del moment en què va accedir al càrrec i cada vegada que ha estat preguntat per quest tema.

Jordi Cinca, pel seu cantó, diu que no sap «si el pressupost de turisme s'ha de doblar o no». En tot cas, el ministre de Finances i Funció Pública advoca per «gastar diferent i gastar millor» en tot allò que faci referència a la promoció turística. A més, el que és segur és que es tracta de partides, les de turisme, que «no haurien de patir rebaixes». «En el context actual, on hi ha altres partides que sí que s'hauran de rebaixar, ja és molt», va concloure.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT