PUBLICITAT

Menys permisos de residència i treball el primer trimestre de l'any

  • Les 34.349 autoritzacions representen una caiguda anual del 2,9%, mentre que els fronterers baixen el 6,4%
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Treballadors a les obres de la nova passarel·la de Caldea, el passat mes de maig. Foto: TONY LARA

El Principat viu des de l'inici de la crisi econòmica un retrocés de l'activitat laboral pel que fa al volum de persones que sol·liciten permisos de feina i residència. Així ho demostren les dades publicades ahir pel Departament d'Estadística, pel que fa al balanç d'aquest primer trimestre del 2011, tant pel que fa a residents com a fronterers. Segons les xifres, el nombre d'autoritzacions de residència i treball ha disminuït un 2,9% respecte al mateix període de l'any anterior, que ja va ser considerat de recessió. En total aquesta tipologia de permisos representaven a data 31 de març 34.349 autoritzacions en vigor, 1.035 autoritzacions menys que fa un any. En xifres totals el trimestre es va tancar amb 42.077 autoritzacions de residència, amb i sense treball.

Les dades mostren que durant el trimestre es van acordar un total de 952 autoritzacions inicials, de les quals 160 van ser per residència i treball, 256 per residència i 8 temporals per estudis i recerca. Totes elles suposen una disminució de les sol·licituds presentades el mateix període trimestral del 2010. La caiguda va del 12% dels nous permisos de residència al 29,7% de nous permisos de residència i treball.

Pel que fa al treball fronterer, es van comptabilitzar al final del primer trimestre 1.743 permisos de treball en vigor, que representen una reducció del 6,4% en la tendència anual. La reducció encara és més elevada si es tenen en compte les noves autoritzacions, 27, que suposen una reducció del 28,3% en un any. I és que tal i com va destacar Estadística la corba del nombre d'autoritzacions de treball fronterer en vigor cada mes mostra una tendència forta i regular cap a la baixa. En total la disminució ha estat de 123 treballadors fronterers en un any.

D'altra banda, el trimestre es va tancar amb 258 autoritzacions de treball temporal per a empreses estrangeres en vigor. És un dels pocs punts a l'alça de tot el que emmarca la immigració al país, ja que aquesta tipologia de permís ha viscut una tendència creixent d'un 123,1% anual. Malgrat tot, Estadística va voler destacar que tot i el fort creixement de les autoritzacions inicials el nombre de permisos en vigor l'últim dia del mes té una tendència estable de l'1,6% anual. Aquest fet posa de relleu «la curta durada» d'aquests permisos concedits per realitzar feines puntuals.

L'altre aspecte positiu és el de les residències simples. El primer trimestre va tancar-se amb 7.728 persones amb aquesta tipologia de permís, confirmant el creixement d'un 3,3% en la tendència anual. En aquest sentit, van comptabilitzar-se 282 residents més que al 2010.

Per edats, la part més important (el 66,6%) de les autoritzacions d'immigració en vigor es concentren en el tram dels 26 als 59 anys, és a dir, dins la franja d'edat de treballar. En canvi les autoritzacions de residència simple difereixen bastant de les altres, precissament pel caràcter no laboral que tenen. Així el 57,8% d'aquestes autoritzacions es troben en el tram de menys de 18 anys, i el 22,9% en trams superiors als 60 anys. D'una manera global, el 53,6% de les persones que gaudeixen d'una autorització d'Immigració en vigor estan registrades des de fa més de deu anys. Aquesta proporció baixa al 27,7% per les autoritzacions de residència simple, mentre que el 48,4% porten cinc anys o menys registrats a Immigració.

menys baixes / Finalment, el total de baixes país comptabilitzades durant el trimestre va ser de 208. El 41,8% eren espanyols i el 34,6% portuguesos Aquesta xifra s'està reduint el 7,6% en tendència anual. Immigració està notant un augment estacional al juny i al juliol de cada any, corresponents a la renovació del personal docent dels sistemes educatius espanyol i francès.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT