PUBLICITAT

La defensa lamenta el «menyspreu» d'Alemanya vers l'Estat andorrà

  • El Superior decideix avui si concedeix la llibertat condicional a Bruni, i resoldrà sobre l'extradició el 29 de juliol
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Persones entren a la sala per donar suport a Bruni, amb Badia a la dreta de tot, ahir a la Batllia. Foto: ANA / M. T.

«Menyspreu». Aquesta va ser la definició més emprada ahir per Francesc Badia, advocat de la processada Rosamaria Bruni, que ahir va comparèixer davant del Tribunal Superior per presentar recurs per la sentència favorable a l'extradició, resolta per Corts el passat set de juny. «Menyspreu total a l'Estat andorrà», va sentenciar Badia durant la vista, en relació a l'actitud que han pres les autoritats alemanyes en tot l'afer. L'advocat va recordar les «pressions» efectuades perquè el pare pogués endur-se la nena, efectuades també des de l'Ambaixada d'Alemanya a Madrid. «Se n'han rigut de tot, han menyspreat la sobirania d'Andorra», va sentenciar. Per aquest motiu, i apel·lant de nou al convenciment que la demanda d'extradició formulada per Alemanya no compleix tots els requisits del conveni internacional, Badia va demanar ahir al Superior la denegació de l'extradició, a més de la posada en llibertat de la seva defensada. Una llibertat condicionada, això sí, per la resolució final del Tribunal Superior, que es farà pública el proper 29 de juliol.

El lletrat va alertar que si finalment la Batllia accedeix a extradir la psiquiatra, s'estaria posant «la cirereta final a un pastís injust». Badia va ser contundent en el tracte rebut per les autoritats alemanyes, sobretot després que el pare, Peter Tinnemann, s'endugués a la menor diumenge passat, trencant un règim de visites al Centre de Menors de la Gavernera: «Ens han tractat com a una colònia», va manifestar. Pare i filla són ara a Berlín, localitzats i fins i tot deixant-se fotografiar pels mitjans de comunicació alemanys. Una exposició pública que xoca amb la petició d'ordre de captura internacional que ha iniciat el Govern d'Andorra, per un presumpte delicte de sostracció de menors. De fet, l'actuació del pare ja ha comportat l'obertura de diligències prèvies a la Batllia i tot apunta que la instrucció seguirà el procediment que es marca aquests casos.

la resolució per la llibertat, avui / Al final del seu discurs, i tal i com ja va anunciar en roda de premsa a principis de la setmana, Badia va demanar la llibertat condicional per la seva defensada. «Necessita estar en llibertat per fer el que pugui per saber on és la seva filla i intentar recuperar-la», va exposar Badia. La psiquiatra italiana, ja al final de la vista, va realitzar la mateixa sol·licitud al Batlle i va assegurar que no fugirà, perquè «aquesta és la meva casa i tinc els meus companys aquí». Bruni, visiblement afectada i en certs moments amb la veu tremolosa, va afegir que vol «restablir la seva vida i lluitar per recuperar la seva filla», una filla que ha estat «segrestada», va sentenciar. Davant la demanda, i després d'interrogar a la metgessa, el Superior va concloure que decidirà avui si la deixa en llibertat provisional, a l'espera de la resolució final del proper 29 de juliol.

la posició de la fiscalia / Pel que fa a aquesta sentència ferma, i malgrat els darrers esdeveniments amb Tinnemann com a protagonista, el Ministeri Fiscal es va mostrar durant la vista rotund en la seva postura de concedir l'extradició sol·licitada per Alemanya i «mantenir la presó provisional». Va exposar que el país «compleix tots els requisits» legals, partint que Bruni és una persona «en recerca i captura». D'altra banda, i responent a les dures acusacions de l'advocat defensor, el Ministeri Fiscal va declinar cap pressió rebuda de les autoritats alemanyes i va assegurar que la fiscalia «no té cap conflicte d'interessos ni actua a compte d'Alemanya, sinó per principis de legalitat».

Badia, per la seva part, va reiterar en el seu discurs que Alemanya no és competent per processar la doctora Bruni i que fins i tot el Principat té més potestat en aquest sentit, tenint en compte els dos anys que fa que hi resideixen. El Ministeri Fiscal va respondre assegurant que Andorra «no ha de determinar qui és competent» i que tampoc pot emprendre accions legals per un tema que coneix com a conseqüència d'una demanda d'extradició. La metgessa, en aquest sentit, va assegurar que ella mai havia viscut a Alemanya i que només hi va ser per donar a llum a la seva filla i per complir la baixa maternal.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT