PUBLICITAT

Berçot crida a seguir estudis a la universitat francesa

  • L'ambaixador de França reitera el suport del seu país a Andorra
E. O. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Berçot pronuncia el discurs, ahir, sota l'atenta mirada de Martí i Mateu. Foto: ÀLEX LARA

L'ambaixador de França resident a Andorra, Jean-Pierre Berçot, va mostrar la seva confiança en la voluntat «de les autoritats andorranes, dels pares d'alumnes i de les associacions culturals» per fer incrementar el nombre de joves que escullin França per cursar estudis universitaris. Berçot va constatar en el seu discurs en motiu de la Festa Nacional francesa que, malgrat la qualitat de l'ensenyament francès al país, i l'elevat percentatge d'alumnes que assoleixen el Baccalauréat, els estudiants que decideixen fer els seus estudis superiors a França són cada vegada menys.

Berçot creu que més enllà de les facilitats de caràcter lingüístic que troben els andorrans a Catalunya, hi ha les millors comunicacions amb Barcelona. «Hi ha un problema d'ordenament territorial», va constatar, desitjant que aquesta «no sigui» el motiu principal dels estudiants per no escollir França com a destí. Així, l'ambaixador va expressar el desig de França de rebre més estudiants andorrans. Per Berçot, doncs, és necessari invertir la tendència «ràpidament a fi de no malmetre l'espai de la francofonia en l'excepcional riquesa de la diversitat cultural andorrana».

En relació a la construcció del futur Lycée d'Encamp, Berçot va assegurar que les negociacions han avançat «molt bé» i que França continua implicada. Així mateix, va assenyalar el compromís de França per l'escolarització en llengua francesa d'alumnes andorrans, amb la «voluntat d'assegurar el futur de la pràctica de la llengua francesa». Aquestes paraules van ser interpretades pel cap de Govern, Toni Martí, com la garantia de la continuïtat de l'educació francesa al país en el futur. En relació a l'ensenyament superior, Martí va recordar que els estudiants tenen la llibertat d'escollir la universitat on volen cursar els seus estudis, tot i que considera que «seria bo recuperar l'equilibri».

CONVENIS DE DOBLE IMPOSICIÓ / Una altra qüestió que va marcar la commemoració del 222è aniversari de la Presa de la Bastilla va ser la política internacional d'Andorra. L'ambaixador francès, va instar el Govern a continuar pel camí encetat en «l'assumpció plena de les responsabilitats internacionals». Com a mostra, va citar la signatura de l'acord monetari i el reconeixement de Kosovo.

En aquest àmbit, el diplomàtic va reafirmar la voluntat de França d'estar al costat d'Andorra –«França ha estat, és i continuarà sent un soci fiable, sincer i lleial d'Andorra»– i va instar el país a «enriquir» encara més les relacions entre ambdós països prenent la iniciativa «de nous acords i de nous convenis» a signar, com ha de ser el conveni que eviti la doble imposició. En aquest punt, Berçot va manifestar que «correspon a Andorra expressar-ne el desig o esbossar-ne els contorns».

El guant va ser recollit per Martí –com ja ha fet en ocasions anteriors, i sobretot havia fet el seu predecessor–, que va assegurar que, en paral·lel a la negociació i posterior aprovació pel Consell General de la reforma tributària, es negociaran els convenis de no doble imposició tant amb França com amb Espanya, que són els «països prioritaris».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT