PUBLICITAT

El Govern sol·licita que es dicti una ordre de detenció contra el pare

  • Les autoritats andorranes identifiquen tres persones que acompanyaven el presumpte segrestador
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Peter Tinnemann, en una entrevista concedida a EL PERIÒDIC. Foto: ÀLEX LARA

Les autoritats andorranes van identificar tres persones que acompanyaven Tinnemann –exmarit de la doctora Bruni, presa a la Comella pendent de si es concedeix la seva extradició a Alemanya– diumenge, quan va fugir emportant-se la seva filla, que estava sota custòdia de l'Estat andorrà. Per això, el Govern, a través de la fiscalia, va sol·licitar que es dicti una ordre de captura internacional contra aquestes quatre persones, per un presumpte delicte de sostracció de menors, tipificat al codi penal andorrà. Així va informar el ministre d'Interior i Justícia, Marc Vila, del curs que segueixen les actuacions engegades per Andorra en relació al cas de la desaparició d'una menor, sota custòdia de l'Estat.

Després d'informar que les autoritats alemanyes –país d'on és originari Tinnemann, el pare de la menor sostreta– havien localitzat i contactat amb tots dos a Berlín, i d'assegurar que la nena es troba «en bon estat de salut i degudes condicions», Vila va informar que el Govern havia demanat la detenció de Tinnemann i dels seus acompanyants el dia dels fets. La fiscalia ja havia respost a l'Executiu, comunicant que es donaria curs a la petició prop de la batlle encarregada del cas. La voluntat és escoltar la versió dels fets per part d'aquests implicats, així com del pare de la menor, a qui s'acusa d'un presumpte delicte de sostracció de menors. Ara caldrà esperar que la batlle adopti les mesures que consideri escaients, esperant que doni curs a les peticions formulades. Després, seran les institucions alemanyes les que dictaminin el procedir, seguint la legislació del propi país. En aquest sentit, el ministre d'Interior i Justícia va reconèixer que «extradir nacionals sol costar».

RESPECTE PER LES INSTITUCIONS / Vila va assegurar que la prioritat d'Andorra és l'estat de la menor. En aquest sentit, va explicar que a través dels serveis diplomàtics s'està en contacte amb les autoritats alemanyes, que van informar que l'estat de salut de la nena era bo i que els serveis d'atenció a la infància d'aquell país estaven fent seguiment de la situació.

Però això no treu que els «esforços vagin encaminats a fer complir la resolució» de la justícia andorrana i que «l'important pel Govern» és que es compleixin. En aquest àmbit, el ministre va assenyalar que «l'ideal» –amb el matís formulat per Vila de si és que hi pot haver idealitats en un cas com aquest– seria que la menor «fos retornada a la Gavernera», ja que la resolució de la justícia del país donava la custòdia temporal a l'Estat. Aquest és el desig formulat davant la Batllia, que haurà de determinar les actuacions escaients, també per aquesta qüestió, i altra vegada seran les institucions alemanyes les que decideixin en funció de la pròpia legislació.

ELS ANTECEDENTS / Els fets van passar diumenge, quan el pare de la menor, i exmarit de la doctora interna al centre penitenciari de la Comella pendent que es resolgui la petició d'extradició contra ella d'Alemanya, on està acusada de segrest parental, no va retornar la filla al Centre d'Acolliment per Infants de la Gavernera. Per aquests fets, es va presentar denúncia davant la Batllia l'endemà i ja s'ha obert un tercer procediment judicial en aquest cas.

Tinnemann va denunciar la seva exparella per haver-se endut la filla en comú i no permetre-li visitar-la. A l'abril d'aquest 2011, la Policia andorrana va detenir la doctora Bruni, responent a una ordre de recerca i captura internacional i la filla va ser ingressada a la Gavernera, sota custòdia de l'Estat. La dona va ser empresonada i jutjada al maig pel Tribunal de Corts, que va resoldre que procedia l'extradició a Alemanya. La processada va recórrer aquesta decisió davant el Tribunal Superior, que es preveu que avui celebri la vista per aquest cas.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT