PUBLICITAT

Desestimada l'empara sol·licitada per un condemnat per blanqueig de capitals

  • La resolució judicial nega que s'hagin vulnerat drets constitucionals
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

El Tribunal Constitucional (TC) ha desestimat el recurs d'empara presentat per la defensa de l'empresari andorrà Antoni Clascà, únic condemnat per un afer de blanqueig de diners provinent del narcotràfic del 1998. Clascà va ser condemnat a tres anys de presó, un dels quals ferm. Segons el lletrat es vulneraven els drets a la defensa i al procés degut, així com el principi de legalitat, arguments esgrimits ja en l'incident de nul·litat contra la sentència del Tribunal Superior. La defensa havia demanat reiteradament tenir accés al sumari del cas espanyol a l'Audiència Nacional instruït per Baltasar Garzón, en el qual es van jutjar i condemnar els implicats en el narcotràfic, entre ells el cervell de l'operació que va contactar amb els andorrans i que no ha estat processat aquí.

La defensa també argumenta que no s'aplicava el Codi Penal, on diu que no s'imposaran penes privatives de llibertat a qui espontàniament posi en coneixement els fets constitutius de delicte, abans de l'obertura de la investigació. Va ser el condemnat qui, abans que s'iniciés el sumari a Andorra, va formular denúncia davant el Ministeri Fiscal, quan va tenir coneixement de l'arrest del principal implicat en la trama espanyola, segons resumia l'ANA la sentència publicada al BOPA.

En el recurs també es deia que s'havia trencat el principi d'igualtat i s'havia vulnerat el de legalitat, ja que el Superior havia absolt l'intermediari –jutjat i absolt a Espanya per entendre que ignorava la procedència dels diners d'origen il·lícit– i en canvi condemnava Clascà per considerar que va tenir una actitud dolosa, és a dir, que tenia coneixement de l'origen delictiu dels diners, cosa que segons el lletrat no hauria quedat demostrat.

El Constitucional ha considerat que «no es pot objectar la denegació de l'aportació del sumari complet reiterat» i vistes en el seu conjunt les proves valorades en detall per la jurisdicció penal competent, «no s'aprecia de cap manera la infracció del principi de la presumpció d'innocència ni en el seu conjunt la vulneració del dret a un procés degut», motius pels quals cal desestimar l'empara sol·licitada.

ADMÈS EL RECURS DE MESA / El TC ha admès a tràmit el recurs d'empara presentat per Antoni Mesa contra l'aute del Tribunal Superior en el que se li denegava l'aplicació d'un indult. El recurs diu que hi ha hagut una vulneració del dret a la llibertat i demana que s'apliquin les disposicions de gràcia, que sumen un indult total de 30 mesos de presó ferma a Antoni Mesa, contingudes en la Disposició de Gràcia del 8 de setembre del 2010, dictada pels Coprínceps. Si el TC estima l'empara, aquesta aplicació comportaria la posada en llibertat del recurrent per haver complert amb la pena total imposada.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT