PUBLICITAT

Millores... per als que vindran

  • El Raonador va recollir queixes de jubilats que no podien accedir a la majoració del 10%
E. A.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La façana de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social, abans d'iniciar-se les obres. Foto: EDUARD COMELLAS

De cara a la pensió de jubilació, millor no haver cotitzat mai que no pas haver cotitzat tres o quatre mesos. Com a mínim, aquesta era la situació en què es trobaven els pensionistes abans de la modificació pertinent del reglament que desenvolupa la Llei 17/2008, del 3 d'octubre, de la seguretat social. La raó d'aquest greuge comparatiu, que penalitzava més les persones que han treballat poc que no pas les que no han treballat gens, rau en l'article 42 de l'esmentat reglament, que establia que «la pensió de vellesa de l'assegurat augmentarà en un 10% en arribar el cònjuge a l'edat de 65 anys, si ell mateix no percep una pensió de vellesa».

Traduïm-ho ara a paraules més planeres. Posem pel cas que hi ha un matrimoni amb una diferència d'edat de cinc anys –ell és més gran– i que la dona va dedicar-se a la cura dels fills, dels pares i de la llar. Arriba un dia, quan ell té 70 anys i ella en fa 65, que la pensió d'ell, de 900 euros mensuals, es veu augmentada en un 10%: a partir d'aquell moment cobrarà 990 euros. Si la dona, en canvi, va agafar una feina puntual d'uns mesos, cobrarà una petita pensió en el moment de jubilar-se que no arribarà als 90 euros. Per tant, surt perjudicada del supòsit «si ell mateix no percep una pensió de vellesa».

Alerta del Raonador

Qui encara és Raonador del Ciutadà en funcions, Pere Canturri, va recollir algunes queixes relatives a aquesta qüestió, tal com va explicar davant de la Comissió Legislativa d'Interior, en el moment de presentar l'informe de la institució corresponent al 2010.

Canturri va exposar el següent exemple: «Una senyora ha treballat com a assegurada a la CASS durant un període de quatre mesos i mig entre l'any 1986 i 1987. El marit és beneficiari d'una pensió de vellesa. En arribar l'esposa a l'edat de 65 anys, sol·liciten l'increment del 10% de la pensió del marit, però la resposta de la CASS, atenint-se a la lletra de l'article 42, és que ella ha de cobrar la pensió que li correspon pel temps treballat». En aquest cas, la pensió del marit és de 889 euros, de manera que l'increment seria de 88,9 euros. La pensió a què té dret l'esposa és de 4,88 euros.

Canturri es va congratular de la modificació del reglament, però va assenyalar que les persones que havien denunciat la situació no se n'han pogut beneficiar. Han reivindicat, però per als que vindran darrere d'ells.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT