PUBLICITAT

La comissió antidopatge reitera que cal endurir les multes per la venda

  • Les recomanacions de modificar els reglaments no s'han produït encara pel canvi de Govern
P. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Els membres, ara en funcions, de la Comissió Estatal Andtidopatge. Foto: ÀLEX LARA

La Comissió Estatal Antidopatge té previst reiterar als ministeris d'Interior i de Salut l'informe de recomanacions que va fer en la darrera sessió en el què, entre d'altres consells, demanen un enduriment de les sancions per a la venda de substàncies prohibides per part d'establiments andorrans. En un primer moment aquesta proposta es va fer per una primera trama on es va veure implicat el Principat al desarticular una important xarxa de dopatge, al febrer passat. Ara la reiteració ve donada pel nou cas que va destapar la farmàcia d'Encamp per vendre substàncies dopants a més de seixanta esportistes d'elit, professionals i amateurs que ja van ser identificats, la majoria espanyols. El canvi del Govern desprès de la darrera reunió de la comissió no ha fet possible cap modificació d'aquests reglaments, tot i això, la comissió no baixa la guàrdia i torna a reclamar que es modifiquin aquests reglaments sancionadors, per què Andorra no es torni a veure esquitxada en cap cas relacionat amb el dopatge.

Els membres d'aquesta comissió que estan en funcions, fins que no es confirmi la proposta de nomenar com a secretari d'Estat d'Esports a Jordi Cerqueda, qui actuaria com a president de la comissió, tenen pendent l'informe de recomanacions de la darrera sessió, celebrada el 29 de març, i el tornaran a posar sobre la taula. Segons va explicar el vicepresident en funcions de la Comissió Antidopatge, Lluís Orona, es preveu que a principis de setembre es pugui tornar a formar aquest organisme en una reunió on es tornaran a parlar dels temes pendents.

L'informe de recomanacions d'aquesta comisió preveia «una revisió dels actuals reglaments sobre la venda d'aquest tipus de substàncies i sobretot per fer més important el règim sancionador», va explicar Orona. Aquesta comissió no té cap atribució per poder proposar sancions però sí que pot fer recomanacions als diferents departaments, en aquest cas, els ministeris d'Interior i de Salut, per plantejar una revisió d'aquests reglaments.

Si la proposta es va fer al mes de març passat va ser perquè un mes abans el Principat va estar relacionat amb la desarticulació d'una important xarxa de dopatge que proporcionava substàncies prohibides per a millorar el rendiment esportiu. Ara però es torna a plantejar de nou, perquè per una banda encara no s'ha produït cap modificació d'aquests reglaments i el conseqüent enduriment de les multes i,per altra, amb la implicació de la farmàcia d'Encamp en una segona trama de venda de productes dopants, la comissió vol frenar aquests fets delictius.

Orona va explicar que des de la comissió es pot donar un suport tècnic alhora de comprovar la matèria en altres legislacions de països veïns.

En el seu moment, a finals de febrer, des del ministeri de Salut, en aquell moments en mans de Sílvia Bonet, ja es vana provar nous decrets reguladors sobre els controls de la venda de d'aquests medicaments. En concret es va fer una política preventiva amb la incorporació de la recepta mèdica andorrana com a condició per vendre les substàncies dopants. Paral·lelament també es va voler establir un control meticulós de la venda de medicaments per internet, limitant-ne al 100% qualsevol opció de compra de productes que requereixen de la recepta per part d'un titular sanitari. Des del ministeri es preveia controlar i sancionar aquelles pàgines que se saltin la llei.

CONFIANÇA AMB ELS ESPORTISTES/Des de la Comissió Estatal Antidopatge no es té preocupació pels esportistes que competeixen en l'àmbit internacional, segons Osona «aquests han demostrat que juguen un joc net». El vicepresident en funcions d'aquesta comissió va voler remarcar que en el llistat dels esportistes que compraven substàncies dopants a la farmàcia d'Encamp no hi ha identificat cap andorrà. Per altra banda en la darrera reunió de la comissió també es va aprovar i planficiar els 40 controls que es realitzaran durant aquest any, un percentatge que Osona considera alt, si es té en compte que al Principat hi ha pocs més de 30 esportistes d'alt rendiment.

Per altra banda, fruit d'aquesta reunió del març passat també se va crear el grup de control 2011, adreçat als esportistes que participen en competicions internacionals d'alt nivell.

El president de la Comissió Estatal Antidopatge és el secretari d'Estat d'Esports. A més aquesta comissió té representants dels ministeris d'Interior, de Salut, d'Afers Exteriors, així com també de medicina esportiva, i de federacions esportives olímpiques i no olímpiques i un portaveu del col·legi de farmacèutics, entre d'altres.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT