PUBLICITAT

Tinnemann se salta el règim de visites i s'endú la filla a Alemanya

  • La Policia dicta una ordre de recerca internacional per localitzar la menor custodiada a La Gavernera
EVA ARASA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
L'alemany Peter Tinnemann, en una entrevista que va concedir a EL PERIÒDIC. Foto: ÀLEX LARA

Peter Tinnemann s'ha endut la seva filla a Alemanya. Va ser diumenge, aprofitant la visita pactada amb el centre d'acollida d'infants (CAI) de La Gavernera, i a partir del que havien establert les autoritats judicials del país, que Tinnemann es va emportar la nena fora del Principat, malgrat que la custòdia, en aquests moments, la té l'Estat andorrà. Davant d'aquests fets, que el ministre de Justícia i Interior, Marc Vila, va qualificar de «desagradables i greus», la Policia ha dictat una ordre de recerca internacional a través de la Interpol per localitzar la menor. De fet, el pare va trucar per avisar que la nena estava amb ell a Berlín, però el CAI no en va poder treure més informació. Al costat de l'acció policial, el Govern es va posar de seguida en contacte amb l'ambaixador alemany a Madrid, amb l'objectiu que les autoritats d'aquell país col·laborin en el retorn de la menor a Andorra. La mateixa tarda també es va informar la mare, que des del mes d'abril es troba ingressada al centre penitenciari de la Comella per un presumpte delicte de segrest parental.

Marc Vila va comparèixer ahir davant dels mitjans, al costat de la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez; el director de Salut i Benestar, Josep Maria Casals, i el director adjunt de la Policia, Frederic Gutiérrez. Vila va insistir que la prioritat és «l'interès de la menor» i que, tenint en compte que l'Estat andorrà té la tutela de la nena, el millor que podria passar és que Peter Tinnemann la retorni a La Gavernera «que és on li pertoca estar legalment».

Igualment, el ministre de Justícia i Interior va explicar que les autoritats alemanyes havien reaccionat «amb perplexitat» davant del cas. «Andorra és un Estat sobirà i de dret, que fa que es compleixin les resolucions judicials, i el que volem és que col·laborin amb nosaltres a l'hora de fer-les complir», va assegurar Vila.

EL RELAT DELS FETS / Aquest cap de setmana, seguint el règim de visites establert per les autoritats judicials, el pare es va presentar a La Gavernera per visitar la seva filla. Una visita que, igual que en les ocasions anteriors, es va dur a terme en dues tandes per raons d'organització del progenitor, amb nacionalitat i residència a Alemanya.

La primera tanda d'aquesta visita va tenir lloc dissabte a la tarda, entre les 18.30 i les 21 hores sota la supervisió d'una educadora del centre, a petició de la mateixa menor. La segona tanda va tenir lloc diumenge i estava previst que la nena pogués passar tota la jornada amb el seu pare «amb l'objectiu de reforçar i millorar el vincle paternal. Segons va informar el Govern, i pel que havia explicat el progenitor al CAI, la idea era que pare i filla fessin una excursió a alguna zona de muntanya, dins del Principat. En aquesta ocasió, i atenent que la menor no ho va sol·licitar, no hi va haver acompanyament.

A les 18 hores, el pare no es va presentar al CAI, tal com estava previst, i no va ser fins a les 18.25 hores que va contactar telefònicament amb els responsables de La Gavernera, per notificar que ell i la seva filla es trobaven a la ciutat de Berlín.

El cas és objecte de tramitació judicial, amb dues causes obertes. D'una banda, la mare ha presentat recurs davant del Tribunal Superior contra l'ordre d'extradició sol·licitada pel Govern d'Alemanya pel presumpte delicte de segrest parental. De l'altra, Tinnemann ha recorregut la decisió de la Batllia de donar la custòdia de la nena a l'Estat andorrà.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT