PUBLICITAT

El conjunt dels comuns va tancar el 2009 amb un superàvit del 5,4%

  • El resultat de l'exercici és positiu per primera vegada des del 2005
  • Els comptes de l'any 2008 s'havien tancat amb un dèficit de l'11,8%
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

El resultat pressupostari del conjunt dels comuns corresponent a l'exercici de l'any passat va ser positiu per primera vegada des del 2005. D'aquesta manera, l'exercici es va tancar amb un superàvit del 5,4%, mentre que l'exercici del 2008 s'havia tancat amb un dèficit de l'11,8%. Així es desprèn de les dades que va fer públiques ahir el Departament d'Estadística.

De fet, la majoria de comuns van presentar una millora respecte al resultat pressupostari del 2008, amb l'excepció de Canillo, que va passar d'un superàvit del 2,1% a un dèficit del 5,4%, i la Massana, amb un lleuger descens del seu superàvit, que va passar del 2,8% al 2,1%. Tant en el cas de Canillo com en el d'Encamp, que són les úniques parròquies que van tancar el 2009 amb un resultat negatiu (-5,4% i -4,6%, respectivament), Estadística va posar en relleu que "aquests resultats es troben afectats per una recaptació significativament per sota de la que es plantejava al pressupost".

Quan es va fer el tancament de comptes, el cònsol d'Encamp, Miquel Alís, va reconèixer que el resultat no havia estat l'esperat perquè "es preveia la subhasta d'una parcel.la al Pas de la Casa per a la construcció d'un hotel que, finalment, no es va fer". Per aquesta parcel.la, i en concepte de l'impost de transmissions patrimonials (ITP), el Comú preveia ingressar més de quatre milions d'euros.

En qualsevol cas, les dades d'Estadística recullen els drets reconeguts pel que fa als ingressos i contemplen les operacions corrents i de capital, mentre que les financeres en queden excloses. Amb aquesta perspectiva, el dèficit d'Encamp es va situar en 1,3 milions d'euros i es va allunyar, per tant, del dèficit del 23% de l'any anterior.

Pel que fa a Canillo, i també en el moment del tancament de comptes, la consellera de Finances, Dolors Cabot, va posar èmfasi en l'esforç del Comú per reduir la despesa: "És un esforç que s'ha fet per equilibrar uns ingressos que han estat inferiors al que es tenia previst".

PARRÒQUIES AMB SUPERÀVIT
El Comú d'Ordino encapçala el grup d'institucions comunals amb superàvit en l'exercici 2009, amb un resultat pressupostari positiu del 39,1%, seguit del de Sant Julià de Lòria, que presenta un superàvit del 28,6%. En tots dos casos, Estadística va assenyalar que "aquests resultats deriven d'una execució de despesa significativament inferior a la que inicialment estava planificada". L'exercici també es va tancar positivament a Andorra la Vella (+5,3%), la Massana (+2,1%) i Escaldes-Engordany (+0,7%). [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT