PUBLICITAT

L'OSCE destaca la paritat del Consell General

  • Andorra participa a la sessió anual plenària de la branca parlamentària
EL PERIÒDIC
BELGRAD

Periodic
Un moment de la sessió plenària. Foto: CONSELL GENERAL

Andorra és el país membre de l'Organització per la Seguretat i la Cooperació a Europa, en la seva branca parlamentària, que més dones té al seu Parlament. Així ho posa en relleu un estudi presentat per la representant especial de l'OSCE-PA en qüestions de gènere, Hedy Fry, durant la 20a sessió anual de l'Assemblea Parlamentària de l'OSCE, que es va celebrar a Belgrad del 6 al 10 de juliol. Concretament, l'informe assenyala que el Principat ocupa el primer lloc del rànquing pel que fa a la presència de dones dins l'OSCE-PA i també pel que fa a la presència femenina dins el propi parlament nacional, amb un 50,6% de dones, seguit pels països del nord d'Europa com Suècia (45%), Islàndia (42,9%) o Finlàndia (42,5%), tal.

L'informe també posa de manifest que els països veïns es troben més avall. Espanya ocup el novè lloc, amb 128 dones parlamentàries dels 350 escons de la cambra, i França se situa en el lloc 33 d'un total de 55, ja que només el 18,9% dels seus parlamentaris són dones, és a dir, 109 dels 577 escons. A la regió OSCE hi ha una mitjana d'un 21,2% de dones als parlaments, mentre que la mitjana mundial és del 19,3%.

SESSIÓ PLENÀRIA / La delegació del Consell General, formada per Olga Gelabert, Rosa Gili, Sílvia Calvó i David Rios, va participar a la reunió de la Comissió Permanent i a les de les comissions d'Afers Polítics i Seguretat; d'Afers Econòmics, Ciència, Tecnologia i Medi Ambient; i de Democràcia, Drets Humans i Qüestions Humanitàries. El tema central d'aquesta 20a sessió anual de l'OSCE-PA va ser El reforç de l'eficàcia i l'eficiència de l'OSCE, un nou començament després de la cimera d'Astana. La trobada va servir per aprovar una declaració final, incloent diverses resolucions entre les que destaquen una sobre la situació a Bielorrússia en relació amb la repressió que es va produir durant les eleccions del desembre de 2010; sobre el combat en contra del tràfic d'òrgans, relativa a determinats fets que van tenir lloc a la regió durant el conflicte dels Balcans dels anys 90; sobre la transició política al Mediterrani; sobre la coordinació de la política migratòria dins l'OSCE, derivada de l'onada migratòria provinent dels països del nord d'Àfrica en conflicte; i la relativa a la Seguretat nuclear i protecció ambiental com a conseqüència del desastre nuclear produït al Japó.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT