PUBLICITAT

El 17% de la població admet que la seva situació econòmica és dolenta

  • Creix la preocupació per la manca de feina i l'economia i, junt amb la política social, són les principals problemàtiques
CLARA GARNICA
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Les dades més actuals sobre les problemàtiques que pateix la població, recollides a l'Observatori del primer semestre d'aquest 2011, constaten que la situació econòmica de la ciutadania segueix erigint-se com la seva principal preocupació. Des que el Centre de Recerca Sociològica (CRES) va començar a realitzar l'Observatori, l'any 2002, s'han intercanviat els percentatges respecte a quina és la situació econòmica ciutadana, i on abans predominava la situació «molt bona o bona», ara predomina la situació «regular». També ha augmentat, i considerablement, el nombre de persones que viuen una situació «dolenta o molt dolenta». Concretament, aquest 2011 gairebé el 17% de la població es troba sota aquesta definició.

Així, s'ha passat del 9,6% de ciutadans que vivien una situació econòmica dolenta al 2002, als 16,8% actuals. A més, el percentatge ha augmentat dos punts respecte fa mig any (quan era del 14,8%), un aspecte que mostra que almenys a curt termini no hi ha perspectives de millora. De fet, els percentatges de ciutadans que consideren que viuen una situació «dolenta o molt dolenta», després d'arribar al seu mínim l'any 2005 amb un 6,8% (època de bonança econòmica), no han parat de créixer.

A l'altra cara, fins a 26 punts percentuals ha disminuït el grup de persones que asseguren que tenen una situació «molt bona o bona» en nou anys, passant del 56,8% al 30,8% actuals.

La mateixa dinàmica es dóna, tal i com va exposar ahir el director del CRES, Joan Micó, pel que fa a la percepció nacional de quina és la salut d'Andorra. Però en aquest cas les diferències respecte al 2002 encara són més pronunciades. L'any 2002 el 62,8% de la població va assegurar que la situació d'Andorra era «molt bona o bona», una resposta que en el darrer Observatori, realitzat entre el 17 i el 31 de març de l'any passat, només va respondre el 7% de la ciutadania. En canvi, el 49% va respondre que Andorra viu una situació «regular» i el 43% dolenta o molt dolenta (fa nou anys només el 4,4% es van decantar per assenyalar aquesta resposta). Les percentatges no han patit variacions destacables respecte a fa mig any, al darrer Observatori.

Mico va explicar, respecte aquesta darrera pregunta, que les persones aturades o no ocupades, a més de les no qualificades, són les «més pessimistes» a l'hora de donar una resposta, mentre que la població amb estudis universitaris són les que es mostren «més optimistes respecte a com evolucionarà Andorra l'any vinent».

feina, polítiques socials i economia / Els enquestats pel CRES també van ser preguntats respecte a quins són els tres grans aspectes que cal millorar al país. De nou, i com s'ha mantingut des de la plasmació de la crisi, les tres principals problemàtiques segons la ciutadania són els problemes per trobar feina, les polítiques socials, prestacions i pensions i l'economia. El 36% de la població va assenyalar aquesta manca de feina com a gran problema nacional, un percentatge que creix cinc punts respecte a l'Observatori del CRES de fa mig any. Malgrat la dada, Micó va voler deixar clar que l'Observatori de la primavera sempre registra «augments ja que és quan hi ha menys percepció de feina», mentre que és a l'hivern quan la situació laboral és més positiva. Amb tot, però, s'ha de tenir en compte que durant el segon semestre del 2006 el percentatge de persones que van assegurar que costava trobar feina va ser del 0%.

Pel que fa a la problemàtica de falta de polítiques socials, prestacions i pensions, es manté estable respecte al darrer Observatori (el 22%), malgrat que des de l'any 2005 no ha deixat d'augmentar (llavors se situava al 8%). Els majors de 55 anys, els jubilats i el no qualificats són els que noten més aquesta situació. Finalment, l'economia sí que ha crescut tres punts en sis mesos i cinc punts respecte a fa un any. La quarta problemàtica de la ciutadania és el trànsit, tot i que Micó va voler destacar que la tendència és a disminuir, igual que la vivenda cara.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT