PUBLICITAT

PS i DA fan una esmena cada un a la modificació de la Llei del sòl

  • L'ordre del dia inclourà el debat del text general d'ordenació territorial i el nomenament del Raonador
ÈLIA ORTS GARRI
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El cel de la capital i Escaldes-Engordany cobert de grues. Foto: TONY LARA

Tant el grup parlamentari socialdemòcrata com el de Demòcrates per Andorra han esmenat el projecte de modificació de la Llei del sòl. Concretament, han presentat una esmena cada un, i es preveu que el treball a la comissió legislativa de Política Territorial i Urbanisme ni es compliqui ni s'allargui. D'aquesta manera,la voluntat és que el Consell General pugui votar el nou text el proper 28 juliol, data que la comissió permanent ha habilitat per a celebrar una sessió.

L'esmena, d'addició, presentada pel grup socialdemòcrata busca que la cessió econòmica de les construccions en sòl urbà consolidat es fixi en funció del que s'edifiqui i no pel sostre edificable, com alguns comuns interpretaven i feien. Segons el vicepresident del grup socialdemòcrata, Gerard Barcia, va justificar la voluntat d'adequar la llei a la conjuntura econòmica actual i permetre, en certa mesura, reactivar el sector de la construcció ja que la cessió econòmica pel màxim edificable és «prohibitiva». L'exministre d'Ordenament Territorial va defensar que amb l'esmena socialdemòcrata, es pagaria pel que es construeixi, i si més endavant el propietari volgués fer una ampliació, es faria una nova cessió corresponent a l'ampliació, i que de l'altra manera, obligant al pagament d'inici del màxim construïble es poden donar casos on la cessió al Comú suposés fins al 40% o el 50% del cost de l'obra a fer. Segons alguns demòcrates, aquesta esmena estaria consensuada amb el Govern, però Barcia sospita que la discussió es pot allargar perquè quan ell era el responsable de la cartera d'Ordenament Territorial ja va intentar consensuar aquesta modificació i no ho va aconseguir per l'oposició dels comuns d'Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, que ja cobraven pel màxim i això podria suposar una reducció dels ingressos.

Per la seva banda, l'esmena del grup de Demòcrates per Andorra té per objectiu evitar conflictes entre els comuns i els privats. Amb aquesta voluntat, estableix que un cop esgotat el termini de tres mesos per a l'aprovació i publicació definitiva dels plans parcials, si el privat no fa el pas, el pla caduqui en comptes que el Comú l'aprovi directament com preveia el projecte presentat pel Govern. D'aquesta manera, es facilita el procés segons van manifestar membres del grup parlamentari, que van apuntar que el fet que el Comú tingués la iniciativa i elevés a públic el pla en contra del privat podria generar conflictes –i darrera el fet que el privat no ho elevi hi poden haver diversos motius, com una disputa per una herència– i amb l'esmena es volen esquivar problemes entre el públic i el privat.

SESSIÓ EL 28 DE JULIOL / La comissió permanent, que es va reunir ahir, va habilitar el Consell General per reunir-se el proper 28 de juliol. Tot i que encara no està definit l'ordre del dia, s'espera que es pugui aprovar la modificació de la Llei general d'ordenació del territori i urbanisme. A més, també es podria incloure el debat de la modificació de la Llei d'horaris comercials, ja sigui del projecte o de la més que probable esmena a la totalitat que pugui presentar el grup socialdemòcrata. El termini per entrar esmenes a aquest projecte de llei s'acaba el proper dia 7 de juliol, tot i que es podria demanar una pròrroga, i d'això dependrà que es pugui incloure aquest punt a l'ordre del dia.

A banda d'aquests dos textos tramitats amb procediment d'urgència, l'ordre del dia inclourà amb tota possibilitat la presentació de l'informe del Raonador del Ciutadà i el nomenament de Josep Rodríguez per aquest càrrec. D'igual manera, es preveu poder fer el nomenament dels membres de l'Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), a proposta del Govern.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT