PUBLICITAT

El Govern fa una crida al consens per a una reforma completa de la CASS

  • Cinca xifra en més de 40 milions d'euros el dèficit de la parapública pel 2012 si no s'actua urgentment
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Jordi Cinca, concentrat, ahir, abans d'iniciar-se la sessió del Consell General. Foto: TONY LARA

En la sessió que el Consell General va celebrar ahir per aprovar un suplement de crèdit per fer front al dèficit de la branca general de la CASS, que es preveu que aquest any sumi un total de 35 milions d'euros –el que és un 10% del pressupost, segons va exposar el ministre de Finances, Jordi Cinca–, no hi va haver debat. La Llei d'aquest organisme, aprovada per acord de tots els grups l'any 2008, estableix que el Govern s'ha de fer càrrec dels «eventuals» dèficits que presenti la branca general. Però aquests dèficits són estructurals i no pas eventuals, i per això el ministre de Finances, Jordi Cinca, en nom del Govern, va fer una crida a la «reflexió i revisió del nostre model de seguretat social». Els dos grups parlamentaris van expressar el seu acord i van valorar que cal engegar les converses i negociacions, entre grups i Govern i també amb tots els actors del sistema sanitari de manera més o menys immediata.

Després d'exposar els motius que han dut a la situació actual de dèficit de la Caixa Andorrana de Seguretat Social i de situar les previsions de dèficit de cara el 2012 per sobre els 40 milions d'euros, Cinca va demanar que es prengués «consciència de la gravetat de la situació i de la necessitat d'obrir un procés de reflexió que desemboqui en unes reformes profundes i valentes del nostre model de seguretat social». L'inici d'aquesta discussió «a vàries bandes» –ja que es vol la participació també de tots els actors implicats en el sistema de seguretat social– no hauria de ser més enllà del setembre, segons va exposar el ministre de Finances, que va comentar que de manera informal ja s'havia començat a parlar amb els professionals.

Aquest és un debat que «necessita temps i serenor», tal com va encertar a expressar el vicepresident del grup parlamentari socialdemòcrata, Gerard Barcia, recollint la reflexió general. Per això, seria bo que les converses s'iniciessin immediatament per trobar una «solució definitiva» al parer del socialdemòcrata, que va lamentar que, tot i que el Govern i el grup de Demòcrates per Andorra hagin repetit la necessitat d'un pacte d'Estat i de treballar conjuntament, encara «no ens han dit res». Així mateix, Barcia va manifestar que, a la vista de les xifres i previsions exposades pel ministre de Finances, seria «desitjable que de cara l'any que ve estigués solventat».

ESFORÇOS PER ATURAR EL DÈFICIT / Per la seva part, Cinca va assegurar que ja s'estava treballant per aturar el creixement del dèficit de la CASS en l'estret marge de maniobra que queda, ja que la parapública «per estructura i funcionament està molt encotillada per la llei». Així, en la gestió del dia a dia, amb un control exhaustiu de la despesa, «lluitant contra els abusos que puguin cometre els diferents agents del sistema», «racionalitzant les prestacions» i «evitant la duplicitat de serveis», entre d'altres, es vol frenar el dèficit. Cinca ja va advertir que «la rebaixa no serà substancial». Per fer notar la importància d'aturar el creixement del dèficit, el conseller de DA que ahir va exercir de portaveu, Martí Salvans, va exposar que la suma del dèficit de la branca general de la CASS al dèficit estructural del Govern –que es situa entre els 80 i els 90 milions d'euros–, suposaria un increment del 40% d'aquest darrer.

A aquestes mesures s'hi haurà de sumar el canvi de model de seguretat social, que no es pot fer amb una modificació de la Llei, sinó que «requereix un canvi de la llei de dalt a baix», va manifestar el ministre, que calcula que les converses formals pel pacte d'Estat no es podran començar fins al setembre, un cop el Ministeri de Salut i Benestar s'hagi acabat de reorganitzar, igual que el Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS).

MODIFICACIONS PARAL·LELES / En la necessitat de canvi de model no s'escuden modificacions necessàries –i compromisos electorals– per arreglar la situació dels autònoms i dels estudiants universitaris majors de 25 anys, entre d'altres. Cinca va assegurar que aquestes aniran en paral·lel a la reforma del model i que durant l'estiu s'acabarà de perfilar la proposta de modificació, que entrarà a tràmit a principis de setembre, i confia que s'aprovi amb celeritat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT