PUBLICITAT

De la constatació a l'aproximació

  • L'OBSA, el CENMA i l'IC3 català treballaran conjuntament per analitzar les conseqüències del canvi climàtic al país
C. G.
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Guillamet, Jover i Rodó signen l'acord de col·laboració, ahir. Foto: UDA

El debat sobre l'existència o no del canvi climàtic ja és obsolet. Així ho asseguren els principals estudiosos de l'efecte a Catalunya, integrats dins de l'Institut Català de les Ciències i del Clima (IC3). A Andorra, els seus homòlegs, el Centre d'Estudis de la Neu i la Muntanya d'Andorra (CENMA), i després de realitzar un acurat mostreig de l'evolució de les temperatures i precipitacions els darrers trenta anys, corroboren aquesta afirmació rotunda amb xifres.

Un cop posats tots d'acord pel que fa a l'«evidència científica», segons va definir Xavier Rodó, de l'IC3 i que ahir va desplaçar-se fins a la Universitat d'Andorra, cal fer un pas més en el seu estudi i avaluar les conseqüències del canvi climàtic. «Conèixer el canvi climàtic és el pas per poder-s'hi adaptar», va exposar Jordi Guillamet, director de l'Institut d'Estudis Andorrans i ahir representant el CENMA. Guillamet va parlar, però, en un to positiu, és a dir, la importància de conèixer el canvi climàtic perquè Andorra «faci un salt endavant». I va posar l'exemple de l'adaptació que han dut a terme les pistes d'esquí, amb la instal·lació de canons de neu per fer front a la disminució de les nevades.

Aquestes paraules, objectius i evidències, van convertir-se ahir en un acord de col·laboració per estudiar el comportament del canvi climàtic al Principat. Un acord signat entre el CENMA, l'IC3 i l'Observatori de la Sostenibilitat d'Andorra (OBSA). Eric Jover, director d'aquesta darrera institució, va exposar que calia un treball específic al país degut a la seva orografia, i «per resoldre dubtes i obtenir resultats per veure què passa realment a Andorra». Els primers resultats específics d'Andorra s'obtindran el desembre del 2012, va explicar.

Fins llavors, es durà a terme el treball conjunt sobre l'evolució, les afectacions i les conseqüències del canvi climàtic, també pensant en la seguretat i la salut de les persones. Tal i com explica Jover, «és necessari conèixer la tendència de certs fenòmens com les onades de calor per controlar les conseqüències greus sobre la salut». Aquest treball conjunt analitzarà, entre d'altres aspectes, les concentracions de gasos contaminants, la hidrosfera, els fenòmens meteorològics extrems i la interacció entre el clima i la salut. Una tasca que posteriorment s'intentarà divulgar a la població.

Tot amb l'objectiu de conèixer millor la situació actual, què és el que ha fet malament la humanitat i què és el que ens espera els propers anys. I per generar teories que després puguin ser extrapolables a territoris similars a l'orografia andorrana. Ara per ara som lluny de les investigacions en aquest camp, «Andorra és un píxel als mapes», va reconèixer Guillamet. La intenció és que aquest píxel, tot i seguir sent petit, aporti nous elements valuosos dins i fora les fronteres. Un píxel amb informació destacable i actual sobre els efectes del canvi climàtic.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT