PUBLICITAT

2 anys de presó per falsificar ajuts socials del Govern

  • La dona va justificar part dels fets per intentar recuperar la custòdia del fill
E. O. G.
ANDORRA LA VELLA

El Tribunal de Corts va considerar culpable dels delictes d'estafa i creació de documents públics inautèntics la dona processada per pagar el lloguer i la guarderia del fill amb ajuts socials del Govern falsificats. La pena imposada a la jove, que encara pot recórrer la decisió dels magistrats, és de dos anys de presó condicional i el pagament d'una indemnització de 3.750 euros a la propietat del pis pel temps que hi hauria residit sense pagar les mensualitats.

Els fets es remunten al setembre del 2008, quan el Govern va deixar de concedir a la processada els ajuts socials que sumaven 600 euros mensuals per pagar el lloguer i la guarderia del fill. La jove de 26 anys hauria entregat a la propietat del pis els documents que informaven que seria el Govern, com havia passat fins aquell moment, qui pagaria el lloguer. Diversos testimonis van certificar la falsedat dels documents dels ajuts –fent notar que els documents lliurats a la propietat eren per un import de 600 euros, mentre que el lloguer era de 500– i també del permís de residència. Aquest darrer és l'única falsificació admesa per l'acusada, que va justificar per intentar recuperar la custòdia del fill.

La Fiscalia havia demanat que se li imposés una pena de tres anys de presó condicional i el pagament a la llogatera de 5.000 euros, mentre que la defensa va argumentar que no hi havia prova que la dona hagués falsificat els documents –amb l'excepció del permís de residència–, i per tant demanava una condemna mínima, de tres mesos de presó condicional.

Baralla nocturna / Els magistrats van acordar l'absolució d'un porter d'un local d'oci nocturn de la capital acusat de causar lesions a un client. Durant el judici, l'acusat va explicar que la presumpta víctima havia causat aldarulls i que en sortir de la discoteca no va voler abandonar el got de vidre, motiu pel qual el porter s'hi va dirigir per fer-li veure que no podia sortir amb el got fora del local. La suposada víctima va passar a ser agressor, ja que quan el porter intentava retirar-li un got, un company del primer va agafar el vigilant per darrera i la víctima li hauria llençat el got. En sortir corrent va relliscar i es va colpejar contra el retrovisor d'un vehicle en caure. La fiscalia demanava que s'imposés una pena d'un any de presó condicional.

Violència Domèstica / Un home haurà de complir una condemna de tres anys i mig de presó condicional després que el Tribunal de Corts el trobés culpable d'amenaces, insults i agressions a la que havia estat la seva parella durant uns 16 anys, i també d'un delicte de violació de domicili, en tornar-hi després d'abandonar-lo set mesos abans. L'home també haurà d'indemnitzar la víctima amb més de 9.400 euros. Segons la versió de la dona, els últims anys de la relació, l'home la «pegava sovint» i l'hauria amenaçat de contagiar-li el virus VIH del qual n'era portador. L'home, per contra, va negar-ho. La víctima, però, va patir un trastorn mental per estrès postraumàtic, acreditat pel psiquiatre que va testificar a la vista.

Robatori / El Tribunal de Corts va dictar nova sentència contra un romanès acusat de diversos furts. L'any 2000 ja va ser condemnat a quatre anys de presó i expulsió definitiva del país, però aprofitant la llibertat sota fiança va marxar sense escoltar la sentència. Onze anys després, l'avui pres va tornar al país, pensant-se que havent pagat 1,2 milions d'euros com indemnitzacions a les víctimes, el litigi es donava per tancat. Amb la nova sentència, el pres es beneficia de dos indults dels coprínceps i de l'aplicació del nou codi penal, pel que la pena a imposar passa a ser de tres anys de presó ferma –a descomptar-hi el temps de presó provisional complerta i els indults de vuit mesos–, i 15 anys d'expulsió del país.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT