PUBLICITAT

Agricultura accelerarà el procés per obtenir l'IGP

  • Nivell d'exigència i controls lligat a la Indicació Geogràfica Protegida
EL PERIÒDIC
LA MASSANA

Periodic
Les autoritats en el moment de la benedicció del bestiar a Setúria, ahir. Foto: ANA / A. R.

El Departament d'Agricultura s'ha fixat com un dels primers objectius el fet d'integrar totes les explotacions adherides al programa de carn de qualitat d'Andorra al nivell d'exigència i controls que ve lligat a l'obtenció de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP), que s'està tramitant a Brussel·les. Així ho va avançar ahir el director del Departament, Landry Riba, durant la tradicional benedicció del bestiar a Setúria.

Riba va explicar que la integració de les explotacions adherides al programa de carn de qualitat al nivell d'exigència de la IGP, és un dels objectius que es van exposar dimecres durant el primer Consell d'Administració de la societat de ramaders d'Andorra després del canvi de Govern. En aquest sentit, Riba va indicar que la IGP està en període d'exposició pública a Brussel·les, i que servirà per reconèixer unes pràctiques concretes de cria del bestiar. Un reconeixement que, segons Riba, no implicarà molts canvis per a les explotacions, ja que només suposarà un control per part d'una certificadora externa, desvinculada de l'Administració. De la seva banda, el ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, creu que la IGP podrà ser una realitat a finals d'any.

CATEGORIES / Paral·lelament, la posada en funcionament de la IGP podria anar acompanyada de l'ampliació del nombre de categories a l'hora de classificar els caps de bestiar. Fins ara, la classificació es fa en funció del sexe, l'edat i el pes, i amb l'ampliació es pretén evitar la pèrdua econòmica que es produeix quan un animal passa d'una categoria a una altra, ja que augmenta el pes, i perd valor. L'increment de categories faria que aquesta pèrdua fos més progressiva, informa l'ANA.

El ministre va insistir en la importància de l'Agricultura en l'economia del país i en la necessitat de diversificar l'activitat amb nous productes com les trumfes i les plantes medicinals, però també amb l'impuls del turisme rural com a complement de les explotacions ramaderes. De la seva banda, el cònsol major de la Massana, Josep Maria Camp, va ressaltar l'augment, any rere any, de la cabana ramadera, que aquest any ha reunit 300 caps de bestiar a Setúria més un centenar que estan a d'altres muntanyes.

A més del ministre i del cònsol de la Massana, també hi van assistir a la tradicional benedicció el cònsol major de Canillo, Enric Casadevall, els cònsols d'Ordino, Ventura Espot i Consol Naudi, el director de gabinet de la representació del copríncep francès, Pascal Escande, així com representants de la justícia i de l'empresariat, entre altres. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT