PUBLICITAT

La reforma de Llei de la CASS es podria començar a treballar al setembre

  • L'aprovació del suplement de crèdit per fer front al dèficit de la CASS ha servit d'excusa per insistir en la necessitat de treballar de manera imminent en la reforma
30062011_cinca
El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca Foto: ANA / D. P.
El Consell General ha aprovat aquest dijous a la tarda el projecte de llei de suplement de crèdit de 27 milions d'euros per fer front al dèficit de la CASS. Els dos grups parlamentaris hi han votat a favor, però han volgut posar l'èmfasi en la necessitat de treballar de manera ràpida en la reforma de la Llei de la CASS per frenar el dèficit, ja que tots han destacat la impossibilitat de mantenir aquest sistema. Des del grup parlamentari socialdemòcrata, el vicepresident, Gerard Barcia, ha manifestat que seria "més que desitjable" que el pacte d'Estat entorn d'aquesta modificació es pugui solventar abans que acabi l'any. Per la seva banda, el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, ha explicat que es vol involucrar en el procés a tots els agents implicats ja que es tracta d'un canvi total de model, i que les reunions s'engegaran "no més enllà del setembre".

L'aprovació del suplement de crèdit per fer front al dèficit de la CASS ha servit d'excusa per insistir en la necessitat de treballar de manera imminent en la reforma de la Llei. Les primeres reunions amb la implicació de tots els agents es podrien celebrar, segons els càlculs del ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, cap al mes de setembre. Aquesta ha estat una de les reclamacions en les que s'ha volgut insistir des del grup parlamentari socialdemòcrata, i el seu vicepresident, Gerard Barcia, ha demanat que es comenci a treballar de manera immediata en una reforma que perduri, i que aquesta pugui estar enllestida abans que acabi l'any. Ha opinat que fa falta temps per poder fer-ho bé i ha indicat que les mesures a emprendre han d'anar encaminades al control de la despesa.

El ministre d'Economia i Finances, Jordi Cinca, ha coincidit en la urgència d'aquesta reforma, però ha assenyalat que és necessari que es faci un canvi de model i, per tant, això implicaria un canvi de la llei "de dalt a baix", que per tant requereix temps i la implicació de tots els agents. Cinca aposta perquè tant els cotitzants com els prestadors de serveis s'involucrin en el procés perquè entenguin la necessitat de les reformes. Ha comentat que ja s'han mantingut algunes converses informals però que cal acabar de configurar el ministeri, i que de cara al setembre es podrien començar les reunions.

El conseller demòcrata Martí Salvans ha manifestat també la predisposició del seu grup per treballar quan abans millor en aquest aspecte, però ha apuntat també que hi ha mesures a curt termini que es poden aplicar abans de la nova llei. Algunes d'aquestes mesures són el control dels medicaments genèrics i de les baixes, que ja s'han començat a aplicar. Aquestes ajudaran a frenar l'increment del dèficit, segons Cinca, però no de manera substancial.

Cinca ha insistit que el creixement del dèficit en els darrers anys ha estat molt important i que, per tant, s'ha de canviar totalment el model i la llei actual no permet que s'emprenguin mesures per frenar aquesta evolució sense fer la reforma legislativa.

D'altra banda, durant el debat al consell, els consellers i el ministre han coincidit en assenyalar que la Llei 17/2008 de la CASS no és l'única culpable del dèficit, sinó que el desequilibri previ també hi va tenir a veure, i la conjuntura econòmica desfavorable també ha estat clau. La consellera socialdemòcrata Sílvia Bonet ha volgut afegir que no s'ha d'entendre la sanitat com una despesa sinó com una inversió.

El suplement de crèdit que s'ha aprovat aquest dijous és de 27 milions d'euros, però el dèficit de la CASS se xifra actualment en 35,5 milions d'euros, dels quals 33,7 milions els ha de pagar el Govern.

Autònoms i estudiants majors de 25 anys
Pel que fa a la modificació de les cotitzacions dels autònoms a la CASS i la cobertura dels estudiants majors de 25 anys, són modificacions que es faran abans de la reforma de la Llei. El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, ha assenyalat que es vol entrar aquesta modificació parlamentària a principis de setembre.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT