PUBLICITAT

Signat l'acord monetari

  • El conveni i el protocol d'entesa paral·lel han de permetre continuar construint un sistema financer sòlid, solvent i competitiu
  • La delegació andorrana aprofita per fer contactes per avançar cap a un espai econòmic adaptat els microestats
30062011_acord
Martí i Rehn firmen l'acord a Brussel·les aquest dijous al matí. Foto: SFG
Andorra ha signat aquest dijous al matí a Brussel·les l’acord monetari amb la Unió Europea, a més d’un protocol d’entesa en paral·lel que condiciona el lliure establiment d’entitats financeres a l’autorització del supervisor de cada part i que deixa la qüestió de les ràtios de solvència en mans del comitè mixt de seguiment. Segons un comunicat de l'Executiu, tant el cap de Govern, Toni Martí, com el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, han valorat positivament la signatura. Martí ha afirmat que la visita a Brussel·les no ha estat únicament per signar l’acord monetari, sinó també per fer els contactes pertinents per començar a emmarcar quin serà el camí de relacions institucionals entre el Principat d’Andorra i la Unió Europea. En aquest sentit, Saboya ha afegit que la línia de futur és avançar cap a un espai econòmic adaptat als microestats europeus.
La delegació andorrana ha estat integrada, a més de per Martí i Saboya, pel cap de Gabinet, Esteve Vidal, l’ambaixadora a Brussel·les, Eva Descarrega i l’ambaixador especial per a les relacions amb Europa, Òscar Ribas. En el moment de la signatura, per part europea hi ha pres part el comissari europeu d’Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, i el cap d'unitat de la direcció general d'Afers Econòmics i Financers de la UE, Benjamin Angel. L’acord permetrà, segons Saboya, continuar construint un sistema financer sòlid, solvent i competitiu, al mateix temps que es dissenya el procés d’internacionalització.

L’acord monetari ha estat signat en quatre idiomes (català, castellà, francès i anglès) i suposa, segons ha destacat el comissari Rehn, un pas endavant en les relacions entre Andorra i la Unió Europea.

La jornada ha començat a les 8.30 hores amb una reunió de treball amb el comissari Michel Barnier celebrada a l’edifici Berlaymont de la Comissió Europea, mentre que la reunió amb Rehn ha tingut lloc al mateix escenari a les 9 hores. Uns minuts després d’aquestes trobades, les dues delegacions han procedit a la signatura de l’acord monetari. Saboya ha assenyalat que en el marc d’aquestes reunions, Andorra ha transmès als responsables europeus les expectatives del Govern per treballar en un nou marc de relacions institucionals que permeti encarar el futur com a una oportunitat.

El ministre d’Afers Exteriors ha agraït a tots els membres de la comissió negociadora, tant per part andorrana com europea, la bona disposició a avançar en el protocol d’entesa.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT