PUBLICITAT

El Govern acorda un interès del 0,5% per a les pòlisses de crèdit

  • La renegociació d'una petita part dels contractes de lloguer i serveis ha dut un estalvi d'uns 900.000 euros
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Jordi Cinca, ahir, en la compareixença del Consell de Ministres. Foto: ANA / N. M.

Les negociacions del Govern amb l'Associació de Bancs d'Andorra (ABA) es van cloure amb l'acord d'un tipus d'interès del 0,5% més euríbor per les pòlisses de crèdit dels propers sis mesos. Tot i que el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, que té atribuïdes les funcions de portaveu del Govern, no va voler fer-ne massa ressò, cal dir que les pòlisses que s'havien de renegociar al juny tenien un tipus d'interès d'euríbor més 0,25, i que l'ABA demanava un tipus d'euríbor més 0,75. Val a dir que el deute amb la banca andorrana ronda els 400 milions, tenint en compte que al novembre de l'any passat era de més de 650 milions i que el Govern socialdemòcrata va reduir-lo amb l'emissió de lletres del tresor per valor de 100 milions i negociant un préstec de 150 amb l'entitat francesa Crédit Agricole.

Cinca va reiterar que la voluntat del Govern que lidera Toni Martí és d'estructurar el deute a mig i llarg termini i d'abandonar la dinàmica de renegociar el deute cada any. Així, va explicar que la negociació amb l'ABA pels propers sis mesos és «per donar-nos temps» per planificar i analitzar les perspectives d'evolució dels propers anys, per així calcular quan es podrà començar a amortitzar el deute.

L'ESTALVI ACONSEGUIT / D'altra banda, el portaveu de l'Executiu va fer balanç de les tres primeres setmanes de renegociació de contractes de lloguer i de serveix que té signats el Govern. Cinca va quantificar l'estalvi resultant de les revisions fetes en 900.000 euros, dels quals un 500.000 responen a rebaixes dels lloguers d'instal·lacions i terrenys. Un estalvi que ja es començarà a notar aquest juliol i del que es preveu recollir l'impacte en el projecte de pressupost pel 2012, ja que permetrà «ajustar molt bé» les despeses corrents.

Cinca va valorar que aquest estalvi s'havia assolit amb la revisió de «menys del 10% de contractes», però va alertar que les xifres no eren extrapolables, ja que no tots són recullen les mateixes xifres i la seva naturalesa és molt diversa. Així mateix, va posar en relleu la predisposició d'empreses i particulars, que segons Cinca entenen la dificultat del moment i que «tothom s'ha d'ajustar».

El ministre de Finances va recordar que la revisió dels contractes s'estenia més enllà dels que vencen aquest any, i aquesta és una «feina dura», perquè se'ls pot dir que ja es renegociarà al venciment del contracte.

En aquest mateix punt, Cinca va comentar que s'havia començat a parlar per ubicar determinats serveis i institucions en espais propietat de l'Administració i inutilitzats en l'actualitat, però que cal «prudència» i fer un anàlisi acurat dels esforços per adaptar alguns espais per donar determinats serveis i el cost dels lloguers dels espais que aquests serveis ocupen en l'actualitat. Així mateix, va apuntar que hi ha altres criteris, més enllà de l'econòmic, a l'hora d'acordar el trasllat d'un servei. En aquest sentit, va apuntar que a la nova seu del Consell General hi podrien anar l'Agència de Protecció de Dades i el Tribunal de Comtpes, tots dos depenents del Legislatiu. Un altre criteri seria el trànsit de persones que tenen determinats serveis. D'aquesta manera, la Unitat d'Intel·ligència Financera també es podria albergar a l'edifici del Consell General, igual que el Tribunal Constitucional.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT