PUBLICITAT

Un estudi determina que l'evolució de la despesa comunal està desalineada de la inflació

  • Tomàs recomana que s'hauria de millorar l'eficiència de la despesa comunal
  • La despesa de personal i el consum de béns i serveis de les parròquies és de 94 milions
  •  

    29062011_credit
    Garcia, i Tomàs, durant la presentació de l'estudi. Foto: ANA

    L'anàlisi econòmica de les parròquies del Principat d'Andorra del 2005 al 2009, elaborada per Gaudit i editada per Crèdit Andorrà, conclou que l'evolució de la despesa comunal està desalineada de l'evolució de la inflació i del PIB. Les conclusions d'aquest estudi han estat presentades aquest dimecres al matí pel director de l'Àrea de Secretaria General Tècnica de Crèdit Andorrà, Agustí Garcia, i per l'economista i soci de Gaudit, Joan Tomàs, que han explicat que la voluntat d'aquest comparatiu és oferir dades estadístiques que permetin que cadascú en faci les valoracions pertinents. L'únic suggeriment que ha fet Tomàs durant la seva exposició és que s'hauria de millorar l'eficiència de la despesa comunal, ja que aquesta no està en sintonia amb l'evolució de la inflació, del PIB i del context actual. Segons l'estudi, els comuns on l'autofinançament és clarament negatiu són Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i Sant Julià de Lòria, mentre que el que presenta un endeutament per càpita més elevat és el d'Ordino.

    L'autor de l'estudi ha volgut fer una comparativa amb altres ciutats amb poblacions similars, i indica que la despesa d'Andorra és molt més significativa. Apunta que mentre a llocs com Cornellà, Manresa, Rubí o Sant Boi, la despesa de personal i el consum de béns i serveis està entorn els 50 o 55 milions d'euros, a Andorra aquesta xifra és de 94 milions. Segons Tomàs, un dels motius pels que és així és el fet que aquí hi ha set administracions parroquials.

    Al 2009 l'endeutament comunal es va situar als 194,27 milions d'euros, una xifra sensiblement superior als 102,64 milions registrats el 2005. Això es deu, en part, al fet que els comuns no assoleixen l'autofinançament, és a dir, els ingressos no permeten cobrir les despeses i poder destinar una part a la inversió o a cobrir l'endeutament, i per tant s'acumula aquesta xifra. A més, segons s'indica a l'estudi, aquest endeutament no està lligat a la inversió ja que s'observa una disminució d'aquest capítol.

    Comenta aquest article

    PUBLICITAT
    PUBLICITAT