PUBLICITAT

La unió de tradició i modernitat

  • EL PERIÒDIC i L'AESCO homenatgen els consellers del passat i del present per la dedicació prestada
E. O. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els assistents a l'acte d'ahir. Foto: ÀLEX LARA I TONY LARA

La d'ahir va ser una «data històrica». S'homenatjava la institució del Consell General, i més concretament les persones que n'han format o en formen part. Per això era un acte d'un «valor simbòlic important», tal i com va assenyalar el síndic general, Vicenç Mateu, que manifestava que «poques reunions són tan sentides com l'homenatge a les persones que ens han precedit» en la tasca de legisladors. L'acte era organitzat per l'Associació d'exSíndics i exConsellers generals d'Andorra (AESCO) i EL PERIÒDIC i va servir per entregar el premi Andorrà de l'Any als membres passats i presents del Legislatiu.

A més de l'homenatge a la tasca desenvolupada pels síndics i consellers generals al llarg de la història, que com bé va subratllar el president d'Andorrana de Publicacions –editora de EL PERIÒDIC–, Enric Dolsa, han «fet fàcils les difícils reformes necessàries», l'acte tenia un altre marcat simbolisme: unia la tradició i la modernitat. Aquesta unió, representada tant per les personalitats presents –des de Jordi Farràs, síndic del Consell Constituent, a Carles Ensenyat, el conseller més jove de l'actual legislador, passant per tots els caps de Govern que ha tingut el país des de l'aprovació de la Constitució el 1993–, com pels edificis que han albergat el Consell General –units també per un corredor, «cordó umbilical» entre la tradició i la modernitat, com va definir Mateu–, és «el pilar» de la societat andorrana per Mateu, que va desitjar que les parets de la nova seu «recullin els esperits» d'aquells que els han precedit al Consell General.

Aquest simbolisme també el va fer notar el president de l'AESCO, Josep Marsal, que va ser l'encarregat d'iniciar l'acte que servia per entregar el premi Andorrà de l'Any a la institució del Consell General, representada pels seus membres. Dolsa va justificar l'elecció del Legislatiu com a mereixedor del premi, que atorga anualment EL PERIÒDIC en reconeixement a persones i institucions destacades, per la tasca de «defensa del país» realitzada pels consellers i conselleres, que han dedicat part de la seva vida a la «cosa pública». Va ser Dolsa qui va fer entrega de l'escultura de Judith Gaset a l'actual síndic, i que albergarà la nova seu del Consell General, «perquè honori aquest nou edifici i recordi la feina de tots aquells que han fet la història d'aquest país». Així, Dolsa va argumentar que «l'home fa la casa i la casa fa l'home», i per tant l'homenatge és alhora al Consell General i als seus membres.

AL SERVEI D'ANDORRA / El síndic va exposar que el «fer política a Andorra és especial», és diferent que en els països de l'entorn. De fet, de ser espanyol o francès, ell mateix segurament no hagués entrat en aquest terreny, va reconèixer, ja que «fa falta una altra determinació». A Andorra, la política es viu «de manera més directa», i fins i tot a vegades de manera «excessivament forta». I es segueix «amb interès».

Els andorrans, «tots més o menys se senten cridats a dedicar un temps a la cosa pública». Mateu s'ho pren com «una mena de servei social» que vindria a ser com «el servei militar» que Andorra no té. En aquest punt, el síndic va assenyalar com a «bona» la renovació de les persones vinculades a l'administració i que el país es distingeixi per aquest «esperit republicà» de participació.

En aquest mateix sentit, Mateu es va mostrar satisfet que, sense haver hagut de legislar-ho, s'hagi assolit més que la paritat entre homes i dones al Consell General, justament l'any que es commemoren els 40 anys del vot de les dones. Una mostra més de «l'esperit republicà» del país.



Per a més informació consulti l'edició en paper.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT