PUBLICITAT

1.173 persones demanen ajuda a Càritas per tirar endavant

  • En el seu primer any de funcionament el banc d'aliments ha atés a 117 famílies amb manca de recursos
P. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un voluntari distribueix els productes al Banc d'Aliments de Càritas. Foto: TONY LARA

El diagnòstic que va presentar Càritas que alertava que 19,3 de les llars andorranes estan en situació de precarietat econòmica ja ho preveia. El benestar que viu la societat andorrana no és, lamentablement, omnipresent a totes les llars. L'any passat les famílies que recorren a entitats com Càritas per poder sobreviure van augmentar el 12%. Si ho concretem en xifres absolutes, significa que 1.173 persones van ser ateses per poder cobrir els necessitats bàsiques. Els responsables de Càritas, alerten que està produïnt-se un efecte nou en la situació de precarietat i de pobresa. Hi ha un perfil d'home, sobretot espanyol, entre 40 i 55 anys, amb molt poca formació i que viu sol que demana no només qüestions econòmiques i laborals sinó també acompanyament.

L'estudi, presentat ahir pels responsables de Càritas, alerta «d'una realitat preocupant», per la situació delicada que passen totes aquestes llars, pel pes feixuc de les hipoteques i el risc de quedar-se sense feina. És l'altra cara del benestar social que ompli la boca de molts.

La preocupació no és gratuïta si es té en compte que les necessitats més bàsiques són les que han requerit un major augment d'atenció. Així ho demostra l'increment que han sofert programes com el d'Atenció Primària al que han acudit un total de 284 famílies. Aquest programa ajuda a les llars a cobrir les necessitats bàsiques com l'alimentació, l'habitatge, la salut i la roba, així com també l'acompanyament. L'altre programa que ha crescut ha estat el servei de Rober que ofereix Càritas a la seva seu. 352 famílies van ser beneficiàries de l'adquisició de roba gratuïta. Aquest programa va rebre un total de 2.11 visites.

Finalment, el Banc d'Aliments, que en el seu primer any de funcionament ha donat servei a un total de 117 famílies. Segons va explicar, Agustí Font, president de Càritas, el banc d'aliments que ofereix el servei com a mínim un mes a cada família ha tingut durant el passat exercici pics a la baixa, només cobrint a 10 famílies però d'altres pics alts, cobrint al mes a 50 famílies. Durant el present mes són una quarentena de famílies les que acudeixen diàriament a adquirir aquests aliments per poder tirar endavant.

MARXAR, JA NO ÉS LA SOLUCIÓ/ Des del 2005 fins el 2010 els usuaris de Càritas s'han incrementat, tot i que en aquests anys «també ha marxat molta gent del país», va explicar Font. Dels 984 usuaris que es van xifrar fa sis anys, han augmentat fins els 1.173 de l'exercici passat. Mossen Ramon Sàrries va explicar ahir que s'ha arribat a un moment que en el què «marxar ja no és la solució», va dir. Sàrries va voler posar l'accent crític aquestes xifres que demostren la precarietat per la què viuen algunes famílies i va advertir que les diferents institucions públiques, incloses la Policia han d'estar alerta. Segons el Mossén, la repercussió social que pot tenir la manca de feina i de diners pot desembocar en un increment d'actes vandàlics i també del consum de drogues, per part dels joves, per exemple.

Sàrries va voler remarcar el compromís efectuat pel Cap de Govern, Toni Martí, que segons el Mossén va manifestar que no retallarà els pressupostos destinats a l'acció social. Una qüestió, que tenint en compte la situació presentada per Càritas, no serà suficient per frenar el percentatge de població que no viu sota el paraigua del benestar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT