PUBLICITAT

Els sindicats penitenciaris 'conviden' el Raonador a provar les 'tortures'

  • Els col·lectius veten EL PERIÒDIC de la carta oberta contra la institució
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Els tres sindicats del Centre Penitenciari s'han unit per respondre a l'informe del Raonador del Ciutadà, i ho han fet amb una carta oberta on critiquen com va tractar l'expedient 193/10, del qual EL PERIÒDIC va publicar un reportatge titulat El perill de privar de llibertat l'esquizofrènia. L'informe del Raonador narrava com el pres va denunciar accions violentes i vexatòries dels agents cap a ell, i els sindicats responen a l'informe reclamant una disculpa pública i anunciant que es plantegen estudiar emprendre mesures legals contra el Raonador per difamació, ja que neguen rotundament aquestes acusacions. En la seva carta, segons l'ANA, els sindicats defensen que les actuacions dels agents van ser sempre les adequades i fan referència al Raonador amb algunes cites, amb to conflictiu, com «potser és que esteu molest per no haver-vos convidat a visitar les noves instal·lacions del Centre Penitenciari, aquelles on duem a terme les tortures (perdó, càstigs...) que vós mencioneu a l'informe anual del 2010. ¿Que potser teníeu ganes de provar-les?».

CANTURRI ES VA DISCULPAR /Els portaveus dels sindicats, que expliquen que aquesta part la van fer en to satíric, reclamen una disculpa pública i asseguren no haver rebut encara cap disculpa per part del Raonador, segons va informar ahir l'ANA. Per contra, aquest rotatiu ha tingut accés a la carta enviada pel Raonador, Pere Canturri, al director de les Institucions Penitenciaries, Joan Garcia, el passat dilluns on assegura que a l'informe «quedava demostrat que l'actuació dels agents sempre havia estat d'acord i en compliment de la llei». Tot i així, els portaveus dels sindicats van assegurar a l'ANA que això «no ens serveix» ja que volen una disculpa pública.

Aquest rotatiu, que ha estat l'únic que va publicar la informació de l'expedient polèmic del Raonador i que ahir va publicar la reacció d'alguns agents en contra del contingut, ha estat vetat pels sindicats. El col·lectiu va negar l'enviament de la carta oberta a EL PERIÒDIC, i sí que ho va fer a altres mitjans de comunicació.

La presidenta de la Comissió d'Interior, Sílvia Riva, va lamentar ahir aquest conflicte perquè segons explica Pere Canturri «ha treballat molt en els presos i en els mateixos agents penitenciaris, durant tots aquests anys, per tenir la consideració de les dues parts», va dir ahir a aquest rotatiu.

En la carta enviada el dilluns pel Raonador als agents, explica que si «en algun paràgraf s'insisteix en mantenir la dignitat dels detinguts, en cap cas es constata que s'hagi atemptat a la mateixa, tot i la menció expressa que fa el pres», diu Canturri.

DEMANDA A MARC VILA / Segons afirmen el portaveu del Sindicat d'Institucions Penitenciàries, Jordi Fius, i la portaveu del Sindicat Andorrà d'Agents Penitenciaris, Sílvia Codina, van reclamar al ministre d'Interior, Marc Vila, una disculpa pública del Raonador del Ciutadà, on quedés clar que ells no van cometre cap de les acusacions del pres en qüestió. La demanda era que aquesta disculpa es fes de manera oberta als mitjans de comunicació abans d'aquest dilluns dia 27, segons els portaveus, i no va ser així.

És per aquest motiu que els tres sindicats firmen una carta pública al Raonador on expressen la seva indignació i es defensen de les acusacions. Afirmen que en cas que hi hagués hagut «violència innecessària o vexacions a caprici dels agents, així com venjatives», com es diu a les declaracions de l'informe, aquest seria motiu de denúncia, i per tant el Raonador ho hagués hagut de trametre a la Justícia. En el seu escrit afirmen que la direcció del centre va trametre un informe detallat on es demostrava que s'havia actuat sempre sota la legalitat i els portaveus afirmen que això només es veu reflectit «en un paràgraf del text del Raonador, que després de totes les declaracions passa desapercebut».

Per tot això, els sindicats afirmen que es plantejaran emprendre mesures legals contra la institució per difamació, i Codina afirma que fins i tot es podrien emprendre per omissió, «ja que si ell es va creure aquestes afirmacions ho hauria d'haver denunciat».

Segons van manifestar a l'ANA els representants dels agents penitenciaris, ahir van tenir coneixement de la carta enviada i datada per Canturri el passat dilluns. Tot i això, mantenen el plantejament de les accions legals, i reclamen que la seva imatge es vegi protegida.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT