PUBLICITAT

Malestar dels agents penitenciaris amb el Raonador

  • Asseguren que va «tergiversar la realitat» en el cas del pres amb esquizofrènia
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un agent a l'entrada de la presó. Foto: TONY LARA

els agents penitenciaris de la Comella han mostrat públicament en seu malestar i «indignació» amb el Raonador del Ciutadà, arran de la informació que publica a l'informe de l'any passat respecte a uns suposats càstigs que feien perillar «la dignitat» d'un pres amb esquizofrènia, ingressat per diversos furts a establiments del país. El personal ha mostrat a través d'una carta la seva crítica directa al Raonador, Pere Canturri, perquè «omet la informació de la que disposa» i «tergiversa la realitat».

El Raonador va rebre al pres i arran de les seves explicacions va reclamar al Tribunal Superior el trasllat del pres a un centre psiquiàtric penitenciari, tenint en compte la seva malaltia mental i el tractament que rebia per part del personal de la Comella. Segons li va informar el propi intern, patia constants aïllaments a la cel·la de càstig on rebia violència «fins arribar a la descàrrega elèctrica», o se'l deixava nu a cel·les sense roba de llit ni ventilació.

Per tot el Raonador va reclamar explicacions a les institucions penitenciàries, unes explicacions que el col·lectiu exposa que van demostrar que no va ser torturat ni tractat amb violència. Paral·lelament han elaborat aquesta missiva, amb el consens de «la majoria» de la seixantena de treballadors que conformen el Centre Penitenciari, segons van informar. En ella, asseguren que amb tots els presos «respecten sempre la dignitat de les persones i vetllen per la seva integritat física». També exposen que les instal·lacions no disposen de cap cel·la de càstig, «ni es penalitza a cap intern per ser objecte d'un tractament mèdic psiquiàtric especialitzat».

un punxó de 50 cm. / Tal i com volen constatar els agents, el pres estava subjecte a les mateixes normes de convivència que la resta d'interns, unes normes que es va saltar. L'home va cometre «faltes catalogades com a «molt greus» per la Llei Penitenciària, com agressions a d'altres interns o episodis de violència vers els agents i les instal·lacions. També asseguren que es va fabricar a partir d'una taula de tennis taula que hi ha a la Comella un punxó d'uns 50 centímetres, amb el qual va reconèixer que «estava destinat a ser utilitzat contra un dels professionals que presten els seus serveis contra la institució».

Va ser en aquests casos, i tenint en compte que suposava «un perill real per la seguretat de les persones», quan va ser ingressat en règim d'aïllament. Els mitjans coercitius emprats van ser «legals i la seva utilització està contemplada rigorosament per la Llei del Cos», segons van informar.

Els agents van mostrar el seu malestar per l'informe efectuat pel Raonador tant als directius del Centre Penitenciari com al propi Ministeri d'Interior. La resposta va ser de ple suport al treball dels agents penitenciaris.

Amb tot, però, el personal lamenta que no hi hagi hagut ni rectificació del Raonador ni «una defensa pública» de la seva tasca. Ja sigui per part de les institucions com per part dels propis sindicats que representen als treballadors de la presó. Actualment n'hi ha tres per una seixantena de treballadors, una situació que suposa que estiguin «més preocupats per aconseguir més beneficis pel seu col·lectiu» que no pas per tots els treballadors, va lamentar l'impulsor de la carta.

Amb defensa pública o sense, la controvèrsia no es tornarà a donar amb aquest pres, ja que ja ha estat posat en llibertat per les autoritats.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT