PUBLICITAT

Bartumeu diu que l'acord monetari que signarà DA és idèntic al que el PS "ja tenia al sac"

  • El nou memoràndum d'entesa que s'ha afegit no és res nou, segons el líder socialdemòcratra
27062011bartumeu
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, aquest dilluns, acompanyat pel conseller Gerard Barcia. Foto: ANA / J. A. G.
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, ha dit aquest dilluns que l'acord monetari que signarà el Govern el proper 30 de juny a Brusel·les està fet "en els mateixos i idèntics termes que els que el nostre Govern [en referència a l'anterior Executiu] va negociar i rubricar". Bartumeu ha afirmat que aquesta signatura "és un bon exemple de la via sense retorn cap enrere que el nostre país ha d'agafar per trobar el camí del seu futur". El nou memoràndum d'entesa que s'ha afegit no és res nou, segons Bartumeu, que afirma que l'acord que se signarà el PS ja el tenia "al sac" fa un any.
Bartumeu ha manifestat, a més, que l'Executiu que ell va presidir "va voler i va dur a terme una negociació d'un acord monetari que estava aturada per l'opció política liberal i reformista, que va intentar frenar-ne la signatura, val a dir que amb diverses argumentacions més o menys fonamentades". El president del grup socialdemòcrata ha recordat així mateix que en el debat d'investidura la seva formació ja va demanar sobre la qüestió "un clar pronunciament del candidat a cap de Govern i avui cap de Govern" i ha afegit que observa amb satisfacció que "aquesta setmana es firma l'acord en els mateixos i idèntics termes" proposats per ell.

El líder socialdemòcrata ha assegurat que el 3 de juny ja van "tenir clar" que els termes en què el Govern havia presentat l'acord monetari que se signaria seria "el document ja rubricat" i, en aquest sentit, ha afegit que la signatura en paral·lel d'un memoràndum d'entesa "no afegeix res més a la negociació amb Brussel·les que el que nosaltres ja havíem obtingut en una carta del 9 de juny del 2010 per part de la Comissió Europea".

En aquesta carta, signada pel cap de la negociació de l'acord monetari per part de la Comissió, Benjamin Angel, i dirigida a l'aleshores ambaixadora del Principat prop de la Unió Europea (UE), Imma Tor, hi constava el compromís "de mantenir la posició que ja s'havia discutit en la negociació, que és que a Andorra no s'hi podran instal·lar sucursals estrangeres si les autoritats andorranes no ho accepten, i que la normativa comunitària sobre els fons dels bancs no impediria que Andorra no pogués establir normatives més restrictives, i per tant, amb un percentatge més elevat, per exemple, de fons propis".

Amb tot, Bartumeu ha assegurat que felicita al Govern per la signatura i "per haver-ho fet en els termes que nosaltres enteníem que s'havia de fer per tal de defensar l'interès de l'Estat andorrà".

Lleis tributàries
Per un altra banda, Jaume Bartumeu ha fet referència als retard en l'aplicació de la normativa tributària i, en aquest sentit, ha lamentat que "no sembla raonable que per compromisos electorals fins ara no desvetallts es vulgui retardar aquesta aplicació com s'està fent". El líder dels socialdemòcrates ha afirmat que ja ha advertit a Toni Martí que si a la primera setmana de setembre no s'ha entrat la llei sobre l'impost general indirecte i continua "la situació de desconcert dins del mateix grup parlamentari de DA" respecte a aquesta aplicació, el PS presentarà una proposició sobre l'impost de valor afegit.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT