PUBLICITAT

El Raonador insta a trobar un equilibri entre els interessos dels empresaris i els dels treballadors en la llei d'horaris comercials

  • Pere Canturri ha presentat l'informe 2010 a la Comissió Legislativa d'Interior
  • Les qüestions socials, sobretot les pensions, centren l'atenció de la institució
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA


27062011_raonador
El Raonador, Pere Canturri, compareix davant de la Comissió Legislativa d'Interior. Foto: ANA / J. A.G.
El Raonador del Ciutadà, Pere Canturri, ha fet referència aquest dilluns al matí a la polèmica al voltant de la llei dels horaris comercials i ha emplaçat al legislador a trobar "la justa mesura entre els drets dels treballadors i la necessitat de propiciar una economia pròspera del sector del comerç, que és el que ha de crear els llocs on aquests trobin treball". Canturri ha fet aquesta declaració durant la primera compareixença pública al Consell General aquest dilluns al matí davant dels consellers que integren la Comissió Legislativa d'Interior. El Raonador ha fet referència a àmplies qüestions de caràcter social que l'han ocupat al llarg del 2010 com és el cas de les pensions dels jubilats o els problemes de les famílies monoparentals a l'hora de cobrar les pensions per als fills en cas de separació. En aquest sentit, ha recordat que cal impulsar polítiques que promoguin "la protecció de la família" tal com estableix la Constitució.

Els problemes relacionats amb la crisi econòmica han centrat part de la compareixença. Canturri ha dit que "la crisi es fa sentir" i ha recordat que hi ha famílies que tenen cada vegada més problemes per arribar a final de mes. De la mateixa manera, ha exposat àmpliament les dificultats d'algunes persones per cobrar pensions de vellesa, sobretot quan han tingut una vida laboral curta.

Ha insistit també en les queixes de les famílies monoparentals. 'És de les queixes més dures i difícils perquè en moments de crisi econòmica hi ha famílies que no cobren la pensió perquè l'altra persona ha marxat d'Andorra, perquè no té treball o bé no disposa de béns', ha explicat Canturri. Tant per aquest aspecte com per la llei dels horaris comercials, el Raonador ha tornat a subratllar que 's'haurà de tenir cura del que diu la Constitució, que és protegir la família'.

El Raonador, que ha fet un repàs a algunes qüestions tractades a la memòria del 2010, s'ha felicitat de la disminució de queixes respecte a la relació dels ciutadans amb els funcionaris, però ha recomanat que les institucions facilitin transcripcions de les lleis o articles als quals facin referència en les notificacions que enviïn als administrats per a una millor comprensió del seu contingut.

Canturri també ha fet referència a la demanda dels interns al centre penitenciari respecte a la necessitat de disposar d'un horari de visites en dies festius ja que l'actual impedeix a molts familiars poder visitar-los.

El relleu
En finalitzar la compareixença, els consellers Síliva Riva, per part de DA, i Gerard Bàrcia, per part del PS, s'han referit a la necessitat de trobar un relleu a l'actual Raonador. Riva ha assenyalat que aquest és un tema que ocupa ara al grup parlamentari demòcrata i que s'espera que en breu es pugui solucionar, però ha reconegut que "no és automàtic". Ha dit que es busca un perfil d'algú "amb experiència i carrera dilatada", però que tampoc es tanquen a d'altres perfils "amb altres qualitats". Ara bé, ha manifestat que convindria que el futur Raonador satisfaci el màxim de sensibilitats.

De la seva banda, el socialdemòcrata Gerard Barcia ha dit que el relleu és "inajornable" i que la majoria que hi ha al Consell General hauria de facilitar que es fes ja, atenent "a criteris tècnics i d'eficiència". Amb tot, però, Barcia ha lamentat "el ball de noms" que, segons ell, "sembla polititzar" la qüestió.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT