PUBLICITAT

Els guies turístics esperen treballar en l'ampliació horària dels museus

  • El col·lectiu es mostra satisfet perquè Camp continuarà la tasca de Benet quant a la formació i l'acreditació
P. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un grup de turistes entren a la Casa Museu d'Areny-Plandolit, Museu Postal a Ordino Foto: TONY LARA

Hi ha un acord verbal amb Patrimoni Cultural però l'Associació de Guies Turístics vol concretar-ho en un contracte formal. Aquest col·lectiu espera poder col·laborar amb els responsables de l'executiu i els guies culturals per fer front a l'ampliació horària dels museus nacionals que s'iniciarà a partir del 15 de juliol com una prova pilot durant l'estiu i que es va aprovar el passat dimecres al consell de ministres . «Encara no s'ha definit res de si es treballarà en esglésies o museus, hi ha un acord verbal i no s'ha establert cap acord formal», va explicar Maria Rosa Suñé, secretària de l'associació.

El mateix dimecres, el col·lectiu es va reunir amb el ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, i van presentar les seves reivindicacions i avenços fets amb l'anterior ministre, Claude Benet. Camp es va comprometre, segons va explicar Suñé, a continuar en la tasca de la formació i de les acreditacions, que en aquests mesos es tenia previst tirar endavant per donar un reconeixement aquest col·lectiu en contra de l'instrusisme forà que pateix. Aquest col·lectiu ja va denunciar en el seu moment que fins el govern socialdemócrata mai els havia rebut cap ministre de Turisme. Ara però, es van mostrar satisfets, perquè han estat rebuts per Camp en l'etapa inicial de la legislatura.

Els guies turístics esperen rebre propostes concretes en breu, ja que falta poc més de mig mes perquè s'inicï el nou horari d'ampliació de jornada dels museus nacionals. «Esperem poder col·laborar amb els guies culturals i que se'ns tingui en compte», va manifestar la secretària del col·lectiu.

Anunciada la nova mesura d'ampliació horària dels museus, el ministre portaveu del Govern, Jordi Cinca, ja va avançar que aquesta iniciativa suposarà un increment del nombre de treballadors eventuals que contracten els museus durant la temporada d'estiu. És per aquest motiu, que des de l'Associació de Guies Turístics d'Andorra esperen ser ells els que puguin ser contractats per treballar de la mà amb Patrimoni Cultural. Per aquest motiu, el col·lectiu espera rebre una nova convocatòria amb els responsables del departament de Turisme per poder concretar i formalitzar el que volen que sigui l'inici d'una sèrie de mesures per treballar conjuntament amb Patrimoni Cultural.

INICIATIVA APLAUDIDA / La prova pilot que s'iniciarà el 15 de juliol i durarà fins a finals d'agost, amb una obertura de tots els museus de dilluns a diumenge, des de les 10 del matí a les 14 hores, i de les 15 a les 20 hores, va ser aplaudida pels guies turístics. «Ja que ha disminuït el número de turistes, al menys els que vinguin han de trobar el màxim d'infraestructures a la seva disposició, no es pot fer esperar a un turista per veure un museu fins un dia després», va manifestar Suñé.

Des del col·lectiu esperen tenir en breu aquesta formació i posterior acreditació per frenar l'entrada de guies estrangers que venen a explicar els paratges i patrimoni del Principat, « i molts d'ells sense tenir un coneixement del què expliquin», va explicar la vicepresidenta de l'Associació de Guies Turístics.

La nova mesura també implicarà als comuns que vulguin adherir-se a la proposta d'ampliació i obertura total dels museus en aquest cas dels comunals. Les corporacions hauran de decidir si afegir-se aquesta prova pilot, això sí tenint en compte l'augment de contractació d'eventuals conseqüent.

Les instal·lacions que es veuran beneficiades per la nova mesura que s'aplicarà a partir del 15 de juliol vinent són el Centre d'Interpretació del Romànic de Pal, la Farga Rossell, Casa Rull, Casa-Museu d'Areny Plandolit, el Museu Postal, la Casa de la Vall i el Museu de l'Automòbil.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT