PUBLICITAT

Gairebé la meitat de les famílies han reduït les despeses bàsiques

  • El 46% de les llars van consumir els propis estalvis l'any passat i el 56% es gasten menys diners en oci
P. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Dos persones col·loquen productes en les prestatgeries del banc d'aliments Foto: TONY LARA

No es té cap previsió estadística, però sí una constatació. Cada cop són més les famílies que necessiten el banc d'aliments de Càritas per poder subsistir. Així ho va confirmar ahir Agustí Font, president d'aquesta entitat solidària. La situació de crisi econòmica, tal i com reflecteix l'estudi anual del 2010 de Càritas, fa incrementar cada cop més la població que viu sota el llindar de la pobresa (733 euros mensuals per llar). Això, però, ha fet que en el darrer any més de la meitat de les famílies andorranes hagin reduït els despeses d'oci i de temps lliure. Menys diners per a vacances. Però el que és pitjor, el 41,5% dels llars han reduït les despeses bàsiques i el 46% han consumit els propis estalvis.

Avui, festivitat del Corpus, des de Càritas s'organitza una de les col·lectes anuals per recaptar fons i «ajudar als més necessitats, als més pobres», va apuntar Font. La recaptació que només es farà a les esglésies vol aprofitar aquesta festitivat religiosa on es preveu un increment de fidels i on, generalment, «la gent sol ser generosa», explica el president de Càritas.

ESCATIMAR EN ALTRES PRODUCTES /La reducció dels ingressos en les arques de cada família ha repercutit també en altres aspectes del consum, com la compra de roba o sabates noves. Gairebé una de quatre famílies no pot consumir aquests articles. En percentatges menors, però no per això menys importants, estan altres conseqüències que afecten a l'alimentació de les famílies. El 6% dels llars no poden consumir setmanalment carn o peix per no poder-hi fer front al cost.

En aquest gràfic que reflecteix les repercussions familiars que ha tingut la crisi econòmica a les llars andorranes es destacà que només el 28% de les famílies no ha tingut cap problema econòmic, o el que és el mateix que el 72% de les llars ha sofert qualsevol tipus de reducció de despeses.

CONTINUÏTAT DE LES DONACIONS /La previsió, segons les dades econòmiques i la tendència als països veïns, és que aquesta situació encara pot durar molt de temps, i per aquest motiu des de Càritas es reclama que la generositat segueixi imperant en la societat andorrana com fins ara. De fet, Font va explicar que les donacions que s'efectuen a Càritas no s'han vist reduïdes i que cada cop és més la implicació que hi ha d'entitats i particulars en el banc d'aliments que s'ha convertit en una eina necessària per a, al menys, el 19,3% de la població que es troba en situació de pobresa, o el 47% de les famílies monoparentals que viuen una situació delicada. Des de Càritas, però, el que es vol és ser pràctics en aquesta situació i «en moments de dificultats com els que estem el que hem de fer és intentar millorar», va dir Font.

En l'enquesta poblacional del diagnòstic social que fa Càritas referent a l'any passat el problema més important que destaca la societat andorrana és el del treball. Els gairebé 700 aturats registrats al servei d'Ocupació el passat mes de maig acredita aquest neguit de la població al que li segueix el de l'economia i el del trànsit, en tercer lloc. Els sous i el preu de l'habitatge són altres problemàtiques destacades. Pel que fa a l'habitatge val a dir que aquesta qüestió i la de les pensions per a la Tercera Edat són els serveis públics que suspenen en la valoració que fa la societat. A l'hora d'indicar en què caldria invertir més, el 92,5% de la població opina que hauria de ser en les pensions de jubilació. De fet val a remarcar que més de la meitat de la població opina que són insuficients els centres per a gent gran.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT