PUBLICITAT

Vi de denominació d'origen

  • El propietari de Casa Beal explica que s'està treballant en un servei jurídic per aconseguir la DO del vi andorrà; cal segons ell la unió dels pocs productors H ?Cim del cel' es comercialitza des de fa cinc anys com el primer vi andorrà
EL PERIÒDIC
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Algunes de les vinyes que Casa Beal té a Nagol Foto: ACN

‘Cim del cel' és el nom que porta el vi que produeix i comercialitza Casa Beal procedent de les seves vinyes a Nagol, a Sant Julià de Lòria. El nom prové de l'alçada a la que es troben les vinyes, a més de mil metres, de les més elevades d'Europa. Casa Beal, propietat de la família Tor Visa, comercialitza aquest vi elaborat amb la varietat de raïm Gewürztraminer des de l'any 2006. ‘Cim del cel' és el primer vi que es produeix a Andorra en segles, un vi blanc, sec, amb notes florals, un punt de cítrics i herbes aromàtiques, segons va informar l'ACN.

L'any 1984 Casa Beal va començar a fer estudis a les seves terres de Nagol per tal de determinar quina varietat de cep es podia plantar, es va estudiar el terreny, la climatologia i les varietats que podien ser compatibles.

El propietari de Casa Beal, Joan Visa, explica que es van fer proves amb diferents tipus de ceps per veure quin s'adaptava a les característiques d'un terreny i una climatologia molt especials, «un terreny desestructurat de pissarra amb una petita capa de terra molt erosionable». Les vinyes tenen instal·lat un sistema de reg gota a gota, segon Visa, «només per regar els ceps en la mesura justa i per evitar un estrès per falta d'aigua».

La plantació de Casa Beal va començar l'any 2004 quan es van plantar uns 2000 ceps, aproximadament una hectàrea, explica Visa. Actualment les vinyes conten amb uns 4.500 ceps ja que l'any 2006 es va replantar la vinya amb uns 2000 ceps més. Visa va explicar que la voluntat es continuar creixent i implantar de forma més definitiva les vinyes al principat.

El primer any de producció, el 2006, es van fer unes 800 ampolles, l'any passat es va fer una producció de unes 1500 botelles. Visa explica que la verema es molt exclusiva «es fa una primera tria del raïm al cep mateix i després una altra en una taula de triatge, hi ha una m'erma d'entre el 40% i el 47%». A Casa Beal tenen molt clar que el més important és donar una gran qualitat ja que la producció no pot ser molt alta.

Visa explica que s'està treballant en un servei jurídic per normalitzar la denominació d'origen Andorra. Segons Visa «la intenció es que els pocs productors que som ens unim per aconseguir una DO». Actualment ‘Cim del cel' és ven com a producte andorrà, es serveix a particulars que s'apropen a la bodega i en hostaleria.

Visa va explicar que es planta la varietat Gewürztraminer «un raïm molt conegut que normalment decanta per ser un vi dolç, però nosaltres fem un vi sec». El microclima que hi ha a les vinyes, a 1.100 metres, explica Visa, es caracteritza per unes oscil·lacions molt importants de temperatura entre el dia i la nit, fet que provoca que la maduració del fruit sigui lenta. Això fa que el vi ‘Cim del cel' sigui més fresc, més aromatitzat i tinguin un potencial d'envelliment molt gran.

Visa defineix el ‘Cim del cel' com un vi « molt afruitat, amb aromes a litxis, rosa, plàtan madur i cítrics caramel·litzats, la entrada en boca resulta golosa, evolvent i voluminosa». «Un vi molt fresc i de tacte agradable», diu Visa.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT