PUBLICITAT

Víctor Naudi: «El nostre és un partit plural, que preveu que hi hagi corrents»

E. O. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Víctor Naudi, durant l'entrevista que va concedir a El Periòdic Foto: TONY LARA

L'exministre d'Interior del Govern Bartumeu, Víctor Naudi, es va convertir en el nou president del PS al congrés del 18 de juny.

–La primera és una mica difícil… Se'l pot felicitar efusivament o millor amb la boca petita?

–Ni l'una ni l'altra. El que toca és una felicitació pel resultat assolit, i conscient que tenim un repte davant, quan vam presentar la candidatura d'aquesta executiva ja érem conscients que teníem molta feina a fer, i més venint d'una situació de perdre les eleccions. I a partir del congrés, també recollint, tenim més feina del que pensàvem, les diferents sensibilitats expressades en el si del congrés.

–Quin balanç fa del congrés?

–Globalment faig un balanç positiu en tots els sentits. Crec que d'alguna forma vam posar els rellotges a l'hora en el sentit que vam posar damunt la taula i vam debatre aspectes de rerefons que s'estaven dient i quedaven sobreentesos, i per tant vam ser capaços de tindre un debat bastant profund i asserenat, tot i que sempre queden alguns serrells. Però crec que vam poder dialogar i discutir. A partir d'aquí evidentment ens queda la feina per fer, i a més llarg termini, que possiblement pugui acabar amb un altre congrés. Queda un debat més ideològic i més polític, del que d'alguna forma, a grans trets, tothom està d'acord. És a dir, que som conscients que hem de tenir un debat entorn la socialdemocràcia d'avui, cap a on va, cap on hem d'anar, mantenint evidentment els valors de la socialdemocràcia. Aquest debat requereix més temps, no es pot fer en un sol congrés. Hi ha unes fórmules de treball i diàleg més aprofundit, i amb un cert període de temps per poder-lo fer, sense que tampoc transcorri si pot ser més d'un any.

–Es marca un punt i seguit amb aquest congrés?

–En aquest congrés s'han assentat les bases per poder treballar en positiu d'ara en endavant. Primer de tot, tenim un històric de 10 anys reconegut, tenim un partit consolidat, prova d'això que la seva estructura ens ha permès arribar a on som i tenir el debat que vam tindre dissabte. I per tant crec que aquesta estructura de partit està assentada, és un fet i està consolidat, i per tant ens permet afrontar el futur amb garanties. És més, a partir d'aquest congrés, del que vam recollir, de les diferents sensibilitats i a partir de l'estructura de partit, crec que tenim un futur esperançador. Conscient evidentment que no serà fàcil, que serà un camí llarg, però en el dia a dia anirem avançant en positiu.

–Quines seran les principals diferències que hi hauria entre el PS d'abans d'aquest congrés i que el que hi haurà després?

–Evidentment sempre hi haurà punts als quals no renunciem, i el que sí que nosaltres apostem és per millorar aquells aspectes de diàleg, obrir noves vies de diàleg amb la militància, amb els comitès locals, vies de diàleg que tendiran més a ser fórmules de treball, de debat intern, per avançar en aquelles qüestions, d'una banda de tarannà quotidià, la política del dia a dia, i també anant a buscar aquelles definicions polítiques que són necessàries. I ho volem fer des de la base, a partir dels comitès locals però també creant grups de treball més enllà de les pròpies comissions que ja tenim creades.

–Això també implica un foment d'aquestes comissions, que estaven una mica aturades...

–Ho entenem en dues vessants. Les comissions de treball les mantindrem tal com estan establertes, que són comissions més específiques per qüestions de temes de política del dia a dia i lligades també amb el seguiment del grup parlamentari, i a banda d'aquestes, en paral•lel volem impulsar grups de treball temàtics per copsar, valorar i treure propostes del que la societat d'avui dia necessita i reclama.

–Quins serien aquests temes que cal arreglar?

–És un tema estructural, de funcionament, de fórmules de treball per després poder recollir aquestes sensibilitats i problemes del dia a dia. Els problemes que puguin sorgir, de societat bàsicament, per poder fer un acostament cap a la ciutadania i poder donar aquestes respostes.

–Seria, per posar un exemple, el problema de l'atur?

Bé, problemes de l'atur, d'horaris comercials, qualsevol problema de l'educació, de l'escola, la sanitat, qualsevol tema que ens afecti a tots plegats, de medi ambient, polítics, de tot tipus, per fer un debat obert i permanent sobre qualsevol tema que pugui sorgir o qualsevol afiliat pugui posar damunt la taula. I a partir d'aquí enriquirem i farem aportacions noves entorn el nostre projecte polític. Però a més a més tenim la virtut de fer participar tothom.

–Aquest diàleg entenc que també tindrà una especial cura per treballar del costat de corrents com Esquerra Socialista o d'altres.

–El nostre partit és un partit plural, compta, i ja preveu que hi puguin haver corrents interns de diferents sensibilitats, que hi són i és bo que hi siguin, i per tant es comptarà amb totes les sensibilitats, les que hi hagi declarades i les que hi puguin ser no declarades. Estem oberts a treballar amb tothom.

–A banda d'un debat ideològic, que ja anunciat, quins objectius s'ha marcat?

–Bàsicament són en dues vessants. Un d'ells és el més intern i específic d'estructura de partit, que és millorar aquesta estructura, avançar en aquelles qüestions que estaven més estancades o que requereixen més diàleg i obertura. Volem consolidar el debat, la participació dels comitès locals i també de tots els afiliats. I l'objectiu de cohesionar el partit, de créixer en militància, conscients que en aquests moments no és fàcil. I per altra banda, els objectius polítics són, un a curt termini, que és preparar i participar a les eleccions comunals que tenim a pocs mesos. I per altra banda, a més llarg termini, afrontar els reptes que se'ns plantejaran d'aquí quatre anys amb les eleccions generals.

–Van arribar al govern i al cap de dos anys hi ha una desfeta. Jaume Bartumeu era, en certa manera, qui personificava el partit. Quin paper tindrà?

El paper del Jaume Bartumeu ha quedat clar. És el president del grup parlamentari. Nosaltres treballarem en sintonia amb el grup parlamentari, donant recolzament polític, assessorament al grup des de l'executiva. Aquesta qüestió es planteja d'aquesta manera.

–I més enllà del grup parlamentari, tindrà algun altre rol?

–La figura de Jaume Bartumeu, havent estat cap de govern i amb una trajectòria política de molts anys, evidentment pesa. Torno a dir, de moment la seva funció és de ser el president del grup parlamentari, i això no vol dir que d'aquí un temps, si s'escau, si ell vol, pugui ser candidat en el moment que toqui. Però això és una qüestió que ja es veurà en el seu dia, per tant tan pot ser ell com qualsevol militant de base que es pugui presentar en unes primàries per poder decidir qui serà el candidat en unes eleccions generals. Tenint en compte que en principi seran d'aquí quatre anys i tenim temps per veure quin serà el seu paper, si és que es postula per assumir-lo. De moment és un tema que no es planteja, però és una possibilitat que queda oberta, com en tenim d'altres. Però no és un problema que de moment ens preocupi.

–Han sortit molt les paraules «obrir» i «diàleg». Fins ara el partit no era prou obert i dialogant?

–Jo crec que sempre hem estat un partit obert i dialogant. El que passa és que quan estàs en una estructura tan gran, a vegades la plasmació de certes idees i suggeriments es fa més feixuga a causa d'aquesta estructura. Per tant, aquí crec que un dels nostres objectius és facilitar aquest diàleg i comunicació en tots els sentits: des de baix cap a dalt i de forma transversal. Per tant treballarem aquesta forma de fer. Hi ha diverses fórmules per millorar aquest diàleg i per fer aportacions d'idees i de treball en el sí d'aquests grups que crearem de treball de temes concrets.

–I aquesta comunicació, cap a l'exterior n'hi haurà? Com serà?

–Volem millorar la comunicació i la transparència, tant interna com externa. Per tant mantindrem un diàleg obert des del si de la formació cap a l'exterior. Però serà en dos sentits. Justament el que volem és ser més propers a la ciutadania, participar dels suggeriments i les maneres de veure les coses de la ciutadania, i alhora fer-los les nostres propostes. Potenciarem aquest diàleg permanent amb la ciutadania a tots els nivells. Aquí tenim molt a fer.

–Anant ja cap a les comunals. Ha comentat que Rosa Ferrer seria la candidata natural per Andorra la Vella. Si no volgués optar-hi, s'ha començat a pensar en la substitució o encara queda lluny?

–Tenim l'estiu per endavant. El partit té els mecanismes per poder recollir les veus dels possibles candidats... És un treball en paral·lel. Una persona o vàries es poden postular i el mecanisme intern del partit és, d'una banda, preparar el programa i de l'altra la comissió de candidatures avaluar quins seran els millors candidats per portar a terme aquest projecte. Aquest treball l'hem de fer aquest estiu i ja veurem qui. Si Rosa Ferrer, parlant concretament, es manifesta com a candidata, ja es recollirà... Evidentment un cònsol que té la possibilitat de repetir en principi és el candidat natural. Una altra cosa és que aquest candidat accepti o no a partir de determinades condicions.

–I a l'altra parròquia, quin seria el candidat natural tenint en compte que Miquel Alís no pot optar a la reelecció?

–El cas de la parròquia d'Encamp és diferent perquè Alís ha complert dos mandats i per tant aquí tenim una renovació més total. Ara amb aquest procés d'elaboració de programes i propostes i de candidats, és una qüestió que naixerà del comitè parroquial d'Encamp juntament amb l'estructura del partit.

–Entenc que la qüestió d'Encamp és traslladable a la resta de parròquies on el PS és a la minoria.

–Som conscients que tenim una dificultat afegida pel fet que aquestes eleccions comunals vénen a pocs mesos de les generals i això té un efecte de crida.

–L'objectiu a priori seria mantenir els comuns d'Andorra la Vella i Encamp. No sé si n'hi ha algun altre que vegin més factible...

–L'objectiu primer de tot és poder presentar candidatura a totes les parròquies on tenim presència de comitès locals. I evidentment voldríem mantindre Encamp i Andorra i anar més enllà amb alguna altra parròquia.

–Escaldes?

–Escaldes també.

–I sant julià?

–El nostre objectiu és presentar-nos a totes les parròquies, sols o en coalició amb algun grup parroquial que tingui la mateixa sensibilitat progressista.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT