PUBLICITAT

Educació 'en xarxa'

  • L'acord permet als estudiants de la universitat virtual estudiar bàtxelors homoxzlogables a l'Espai Europeu d'Ensenyament
C. G.
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Tubella i Bastida signen el conveni, ahir a l'UdA Foto: ANA / M.T.

La Universitat d'Andorra (UdA) i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) van ampliar ahir el seu acord de col·laboració signat l'any 1996. El pas endavant concretat ahir garantirà la reciprocitat entre les titulacions dels dos centres d'ensenyament postoblogatoris: el bàtxelor en el cas andorrà i els graus o primer cicle en el cas espanyol. D'aquesta manera, si fins ara la convalidació només es podia fer des de la part andorrana cap a l'espanyola, ara seran els alumnes de la UOC els que podran obtenir titulacions oficials de l'UdA, homologables a tot Europa.

El conveni de reciprocitat és una addenda al Conveni marc de col·laboració entre les dues parts. Permet donar un valor afegit als alumnes de la Universitat Oberta de Catalunya gràcies a Andorra, ja que els bàtxelors andorrans són plenament compatibles amb els bàtxelors europeus.

Espanya, en canvi, funciona per graus de quatre anys de durada, tal i com va explicar ahir la rectora de la UOC, Imma Tubella, mentre que Andorra i la gran majoria de països europeus integrats a l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior (a més d'Espanya també hi ha l'excepció d'Itàlia, Grècia o Hongria) funcionen per bàtxelors de tres anys. L'Espai Europeu d'Ensenyament va ser creat arran de l'aprovació del procés de Bolonya, que cerca la unificació de les titulacions i ensenyaments universitaris de tot Europa, per afavorir així la mobilitat dels seus alumnes.

El rector de l'UdA, Daniel Bastida, va explicar que aquest acord ja començarà a veure els seus fruits el curs vinent. Concretament als bàtxelors de Dret, d'Humanitats, Informàtica i d'Administració d'Empreses. Cara el curs següent, el 2012-2013 s'ampliarà l'oferta també als bàtxelors de Comunicació i de Llengua Catalana. Però el treball no s'acaba aquí, ja que Bastida va assegurar que s'estudia ampliar-ho a d'altres titulacions. També, per la seva part, i en funció de la demanda, la UOC no descarta afegir noves titulacions homologables amb l'UdA, va informar Tubella.

Des de l'entrada en vigor de l'acord, fa més de 15 anys, 120 alumnes andorrans han obtingut el graduat a través dels estudis virtuals de la UOC. Bastida va destacar la importància de seguir potenciant els estudis online, ja que els fa «imprescindibles» per professionals que treballen però que volen ampliar els seus estudis.

ASSIGNATURES ANDORRANES / Tots els estudiants que a partir de l'any vinent estrenin les noves titulacions amb acord de convalidació hauran de seguir un recorregut específic, va explicar el rector de l'UdA. Cal tenir en compte que el bàtxelor de tres anys té una durada de 180 crèdits, mentre que els graus de quatre tenen una durada de 240 crèdits. En el cas dels alumnes de l'UdA, i tal i com ja funciona actualment, un cop finalitzen el bàtxelor fan una extensió de 60 crèdits per obtenir el grau espanyol. En el cas dels alumnes de la UOC, per la seva part, hauran de complementar els seus estudis amb assignatures específiques del país, com és el cas de Dret andorrà. Amb tot, aquesta nova cooperació també és una manera «d'apropar els dos països», va exposar Tubella.

Un cop obtingut el bàtxelor, per obtenir el màster caldrà estudiar dos anys més i aprovar 120 crèdits si es fa a Andorra- Amb el grau, es redueix a un any més d'estudi i 60 crèdits.

La ministra d'Educació, Esports i Joventut, Roser Sunyé, va presenciar l'acord d'ahir i va assegurar que exemplifica com l'ensenyament universitari «ha d'evolucionar cap a la idea de l'estudi en xarxa», tenint en compte l'oferta formativa que a dia d'avui pot oferir la universitat andorrana. La ministra va posar l'exemple d'alumnes dels Estats Units que estudien «assignatures de diferents universitats». Malgrat tot, la ministra va manifestar que no vol «renunciar al model presencial» i va exposar que cal treballar per la convivència dels dos models.

Sunyé va assenyalar que la col·laboració entre l'UdA i la UOC és «modèlica» i va descartar, però, realitzar alguna tipologia de col·laboració similar amb una universitat francesa. Pel que fa al projecte d'ampliació de l'UdA, aturat durant la legislatura del PS, la ministra va informar que encara no l'han analitzat i que es tracta d'una «decisió important que cal meditar».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT