PUBLICITAT

Cinca pronostica que Andorra tindrà l'any vinent un deute de 900 milions

  • El ministre desvincula l'aplicació de l'impost de societats de l'entrada en vigor de la Llei de l'IVA
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Cinca a la nova seu del Consell General Foto: TONY LARA

el ministre de Finances, Jordi Cinca, augura que el país tindrà l'any vinent un deute acumulat de prop de 900 milions d'euros. Així ho va assegurar el titular del Ministeri en una entrevista concedida a Andorra Televisió dimecres al vespre. Aquest endeutament, que té en compte tant les arques comunals com les de l'Administració central, és del tot «insostenible», va manifestar Cinca.

Segons va concretar el ministre, Andorra arrossega actualment un dèficit crònic d'entre 50 i 60 milions d'euros. Aquesta xifra representa uns 20 o 30 milions d'euros menys que al 2008 i 2009, una reducció provocada per un descens de la inversió i un canvi de criteri a l'hora de pagar grans obres com la del vial de Sant Julià o el túnel dels Dos Valires. Amb l'aposta pels peatges a l'ombra, quan s'entreguin les obres acabades s'hauran de pagar 101 milions d'euros, va explicar Cinca.

Per capgirar la situació, el ministre de Finances creu que la solució no passa només per ajustar les despeses i pujar la pressió fiscal, sinó que cal fer que el país generi més riquesa per incrementar el seu PIB a través de l'obertura econòmica. Una obertura econòmica que Cinca considera «bona pel país» tot i que reconeix que caldrà un temps per convèncer als inversors que Andorra ofereix bones oportunitats per als seus negocis.

A banda de mesures com l'obertura econòmica, Cinca va assenyalar que caldrà aplicar una política de «contenció severa» ja que s'ha portat el país a un nivell de despesa que no es pot suportar. Per això, va assenyalar durant l'entrevista a la televisió pública que s'han de reestructurar bosses de despesa «molt profundes» com la generada per la CASS, que reclama un canvi de model consensuat amb tots els agents.

accions per evitar les retallades / Pel que fa a l'Administració, Cinca es mostra partidari d'aprendre a «fer el mateix gastant menys». D'altra banda, el ministre va voler deixar clar que les retallades salarials no són una prioritat del Govern i que abans es buscaran altres mesures com gestionar les hores extres i els complements, o no traslladar automàticament l'IPC als salaris, entre altres.

De la negociació de les pòlisses de crèdit amb els bancs, Cinca va explicar que s'ha demanat mantenir les condicions actuals fins a finals d'any per a que l'Executiu tingui temps de reestructurar el deute a mitjà i llarg termini. Es pretén evitar haver de negociar les condicions any rere any ja que provoca molt «desgast». Pel que fa a l'emissió de deute públic i la negociació amb bancs estrangers, Cinca va indicar que es mantindran i si es pot s'ampliaran perquè no és «sana» la dependència de la banca andorrana, ni per les entitats bancàries ni per les famílies.

L'impost de societats i l'IVA/ D'altra banda, el ministre de Finances, va manifestar que es mostra partidari de desvincular l'aplicació de l'impost de societats de l'entrada en vigor de la llei de l'IVA, desmarcant-se així de la decisió presa per l'anterior Govern socialdemòcrata, que condicionava l'aplicació de l'impost de societats a tenir aprovada la llei de l'impost sobre el valor afegit. Cinca va voler deixar clar, però, que caldrà parlar amb els grups parlamentaris per exposar-los aquesta possibilitat.

A tots ells el ministre defensarà que és viable aplicar un impost de societats al 2012, i mesos o fins i tot un any després, assumir l'entrada en vigor de la llei de l'IVA. Una llei que, segons Cinca, no ha de suposar un increment de la pressió fiscal. Pel que fa a la l'entrada en vigor de l'impost de societats, el ministre va assenyalar que si s'aprova al setembre i posteriorment es passen tots els processos legislatius pertinents, «és impossible» demanar a la població que estigui preparada per la seva aplicació el dia 1 de gener perquè es generaria «caos» i «desconfiança».

De tota manera, Cinca va mostrar-se convençut que es podrà tancar el marc fiscal durant la primera meitat de la legislatura i va defensar que aquest procés es pot fer en paral·lel amb les negociacions amb els països veïns d'Espanya, França i Portugal per tal de procedir a la signatura d'acords que evitin la doble imposició, per, d'aquesta manera, estar preparats un cop es tingui marc fiscal.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT