PUBLICITAT

ES continuarà al PS si detecta la voluntat d'obrir un debat

  • Cucalón confirma que donaran «100 dies de gràcia» al nou executiu
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Reunió de constitució del corrent Esquerra Socialista Foto: ONA MORANTE

el corrent d'Esquerra Socialista (ES) es va reunir aquest dimecres al vespre per avaluar la situació actual dins del Partit Socialdemòcrata (PS) després de la celebració del congrés extraordinari i determinar com actuar a partir d'ara. Segons el portaveu d'ES, Josep M. Cucalón, una de les decisions que es va prendre va ser donar «els cent dies de gràcia» al nou comitè del partit abans de decidir si han de marxar o si, per contra, detecten «una actitud d'obertura al debat» que els anima a continuar. En cas que no s'intuís cap canvi de manera de fer, ES marxaria i aleshores no descarten poder unir-se a un nou partit socialdemòcrata que es pogués formar o, com a mínim, engegar un grup d'opinió per expressar les seves sensibilitats.

Després que la militant del PS Elisa Muxella anunciés la seva marxa del partit aquest dimecres, i després del congrés del passat dissabte on hi va haver encreuament d'opinions, els membres d'Esquerra Socialista es van reunir aquest dimecres a la nit per prendre una decisió conjunta sobre el seu futur. Per ara han optat per «donar els cent dies de gràcia a l'executiva», per avaluar si es detecta un canvi de tarannà, «si hi ha moviments d'obertura al diàleg i d'apropament als grups minoritaris dins del partit». Ara bé, si no és així, asseguren que marxaran.

El portaveu del corrent, Josep Maria Cucalón, va explicar en declaracions a l'ANA que «no té sentit continuar en un partit on no hi ha debat» i, per tant, esperaran a veure si es produeix aquest canvi o no. En el cas que marxessin, els membres del corrent també han decidit que formarien un grup d'opinió per poder elaborar ponències socialdemòcrates, que vehicularien a través dels mitjans de comunicació.

Això no vol dir que es retirin de la política, sinó que veuen difícil la creació d'un nou partit polític de manera ràpida, ja que «cal molta gent», va subratllar Cucalón. Però en cas que es creés, els militants d'Esquerra Socialista confien que hi podrien ser presents.

Pel que fa a la idea exposada per Elisa Muxella de crear un nou partit d'ideologia socialdemòcrata, Cucalón opina que podrien entendre's per treballar plegats «igual que ho hem fet dins el PS». Hi ha idees en les que no van «dirigits exactament cap al mateix punt», però tot i així, Cucalón va apuntar que la ideologia socialdemòcrata la comparteixen, i que els mou la reivindicació del diàleg i la recerca del consens. És per tot això que estan convençuts que podrien treballar plegats.

No obstant això, per ara, la prioritat d'ES és esperar a veure com reacciona el nou comitè del Partit Socialdemòcrata, encapçalat per Víctor Naudi. Cucalón va manifestar que espera i confia que, per part de l'executiu, hi hagi algun moviment en positiu. En qualsevol cas, fins a la celebració de Meritxell, els membres d'ES no volen prendre cap decisió.

DEBAT D'IDEES / Esquerra Socialista va presentar una ponència al congrés extraordinari del PS que va ser rebutjada per només cinc vots de diferència. En aquesta ponència, el corrent intern demanava que s'obrís un debat en el si del partit per renovar els lideratges i les bases ideològiques. El nou president dels socialdemòcrates, Víctor Naudi, comparteix la idea que cal fer una reflexió per adaptar els principis de la socialdemocràcia a les necessitats de la societat actual i, durant el congrés, va voler subratllar aquest punt en comú amb ES.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT