PUBLICITAT

L'USdA critica que els horaris només satisfan els empresaris

  • Des de la FACA es descarta, en un principi, fer torns d'horaris
P. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un cartell convida a la concentració a favor del tancament dels comerços el Dia de la Constitució, al 2009 Foto: ONA MORANTE

Encara queda l'aprovació al Consell General però la flexibilització horària dels comerços és un fet. Aquesta realitat ha estat criticada des de la Unió Sindical d'Andorra (USdA)no tant pel fet dels horaris sinó per les conseqüències negatives que al seu parer tindrà la seva execució. El secretari general de l'USdA va ser rotund ahir en la seva opinió: ««El Govern ha escoltat totes les reivindicacions de l'empresariat però no les dels sindicats», va dir. La conciliació laboral i familiar és cada vegada més lluny segons asseguren des del sindicat. Per la seva part, la Federació d'Associacións de Comerciants d'Andorra (FACA), estan satisfets de tenir aquest marge de llibertat horària tot i que encara no tenen previst fer torns d'horaris, ja que això «dependrà de la necessitat», va apuntar Susagna Venable, presidenta de la FACA.

Aquesta indefinició de no saber com els treballadors dels comerços s'adaptaran als nous horaris més amplis és el que critica l'USdA. Ubach va reafermar un cop més que el codi laboral actual no garanteix cap dret dels treballadors. Per aquest motiu des de la unió sindical es va demanar que es retirès la reforma de la llei d'horaris comercials. Segons els representants dels treballadors primer s'han de desenvolupar les lleis socials.

Els comerciants encara no tenen clar com respondran a la flexibilització horària en quan a la jornada laboral dels seus treballadors. Segons Venable aquesta flexibilització no té perquè significar sempre un augment d'hores. «Podem obrir més tard per tancar més tard», va dir. Segons la presidenta de la FACA els comerciants que vulguin obrir durant tot el horari permès sí que hauran d'establir uns torns amb contractacions d'eventuals, per exemple. L'afluència dels turistes serà la que, segons els comerciants, dirigirà els horaris d'obertura dels comerços. «Si no hi ha necessitat no s'obrirà totes les hores», va comentar la presidenta de la federació de comerciants.

Des de la FACA però esperen que aquesta tramitació parlamentària per via d'urgència de la reforma de la llei d'horaris comercials pugui ser aprovada abans de l'agost per poder aplicar el més aviat possible aquesta flexibilització horària.

MÉS HORARIS DE GUARDERIES / Des de l'Associació de Dones d'Andorra (ADA) també s'han volgut pronunciar al respecte d'aquesta modificació de llei. Des de l'ADA esperen que aquesta ampliació horària no vagi en detriment de les persones que hi treballin que tenen obligacions familiars. Segons el col·lectiu de dones aquesta modificació ha d'anar acompanyada per «una ampliació d'horaris de guarderies, com també s'ha anunciat que ho faran al servei del transport públic».

Aquestes i d'altres mesures són les que en opinió de l'USdA haurien de tenir un ordre preferencial i aprovar-se abans de l'aplicació d'horaris comercials. Tot i això, els representants dels treballadors van explicar que estan decebuts «perquè el Govern que volia ser de tots i del consens només ha escoltat una part», va dir Ubach, qui a més va criticar que l'1 de maig «serà festiu en tots els països europeus per als treballadors, menys a Andorra que serà la festa dels empresaris», va dir. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT