PUBLICITAT

El Govern eximeix al petit comerç de la limitació d'obrir 84 hores setmanals

  • L'1 de Maig i el 14 de març, quan caigui en festiu o cap de setmana, seran recuperables amb dos dies de festa
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Cinca i Alcobé presenten la proposta de modificació, ahir Foto: ANA / M. T.

El Govern va aprovar ahir el projecte de llei de modificació dels horaris comercials, que avui mateix entrarà a tràmit parlamentari en caràcter d'urgència. El text definitiu ha estat consensuat amb els implicats del sector, els quals han realitzat les seves aportacions al primer esborrany presentat per l'Executiu el passat 5 de juny. Un dels canvis, va explicar el ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, serà l'alliberament dels comerços de barri d'obrir un màxim de 84 hores setmanals.

És a dir, tant les grans superfícies comercials com els petits comerços (entre els quals s'hi ha inclòs com a novetat respecte la llei del 2010 les floristeries i les benzineres) podran obrir des de les 7 del matí fins a les 22 hores tots els dies de la setmana. Però només el primer grup haurà de repartir aquestes hores durant les set jornades sumant-ne un màxim de 84. És a dir, s'aplica una mesura per afavorir el petit comerç, que podrà obrir si ho desitgen fins a 105 hores setmanals.

En canvi, se'n treu una altra, que era la permissivitat de poder tancar una hora més tard. Si s'hagués mantingut aquest aspecte els comerços de barri haurien pogut obrir fins a les 23 hores, una situació que no els beneficiaria «tenint en compte que a aquestes hores ja no hi ha activitat», va plantejar Alcobé.

Una altra mesura de la proposta de flexibilització horària per millorar la situació del petit comerç és que queden canviats els requisits per entrar dins d'aquest grup. Fins ara calia tenir una superfície màxima de 150 m2 i un màxim de dos treballadors. Aquest darrer aspecte s'ha eliminat de la llei, també amb la voluntat d'incentivar la creació de llocs de treball, va explicar el ministre.

També queden eximides de l'obligatorietat d'obrir només 84 hores la setmana els establiments de les benzineres, que podran fer-ho les 24 hores del dia sempre que paguin un impost anual de 20 euros el metre quadrat. Les tarifes en aquest cas són les mateixes que en la Llei actual.

Un altre aspecte de la normativa vigent que mantindrà el Govern demòcrata és l'obligació empresarial de donar als treballadors 10 diumenges de festa l'any. Aquesta mesura va relacionada a l'apunt que es farà a la nova llei en relació a la conciliació familiar. Alcobé va explicar que s'obligarà als empresaris a realitzar «polítiques actives per conciliar la vida familiar i la laboral», una tasca que el Govern controlarà i aplicarà sancions en cas que no sigui respectada.

1 de maig festiu recuperable / El nou projecte d'horaris comercials contempla la possibilitat d'obrir tots els dies de l'any a excepció de quatre: el 25 de desembre, l'1 de gener, el 14 de març dia de la Constitució i el 8 de setembre dia de Meritxell. Pel que fa al dia de la Constitució, però, passa a considerar-se jornada «festiva recuperable» quan caigui en festiu, en diumenge o en «períodes de previsible afluència turística, com Carnaval o Setmana Santa», va explicar Cinca. En aquests casos els comerços podran obrir les seves portes, tot i que amb condicions especials cara els seus treballadors. Els empleats que treballin tindran dos dies de festa extra o un dia de festa i cobrar el doble el 14 de març que treballin. La mateixa condició es dóna pel dia 1 de Maig, tot i que aquesta jornada no serà en cap cas d'obligat tancament.

Horaris visibles pels clients / Tenint en compte la flexibilització horària el Govern veu necessari publicar els horaris escollits per cada establiment. Per aquest motiu, tots ells hauran de «publicar de forma visible els seus horaris» als comerços. D'aquesta manera el Govern també podrà controlar amb més facilitat els seus compliments, i aplicar sancions en cas que fos necessari. L'Executiu també facilitarà en aquest sentit un model tipus, a més d'una pàgina web on «poder publicitar aquests horaris», va explicar Alcobé.

Finalment, una altra novetat que contempla la nova legislació és la possibilitat que els horaris dels establiments s'acordin, a més de amb convenis col·lectius sectorials, amb convenis col·lectius d'empreses.

Aquests canvis comportaran paral·lelament una adaptació dels horaris del transport públic, va explicar el ministre. El Govern està mantenint reunions amb el sector per arribar a un acord. També s'estudia l'opció d'ampliar els horaris de les llars d'infants, tot i que la mesura es veu amb més recel des del Govern que en el cas del transport públic, ja que volen evitar casos de pares que deixin als seus fills més temps malgrat no treballar al sector. D'altra banda, Alcobé va recordar que els treballadors del sector de l'hosteleria també treballen fins tard i «s'organitzen».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT