PUBLICITAT

Ferrer descarta la reelecció amb el PS si se li prohibeix anar a reunió de cònsols

  • Muxella abandona la militància i pensa en crear una nova formació amb ideologia socialdemòcrata
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

La cònsol major d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, va destacar ahir que durant el congrés del Partit Socialdemòcrata de dissabte passat va quedar clar que «el PS no vol que es facin reunions de cònsols», ja que entre les resolucions rebutjades de la seva ponència hi havia la d'incloure al programa electoral per a les comunals les reunions de cònsols com a forma d'associació entre els ens locals d'acord amb la Carta de l'autonomia local. Ferrer, que va fer aquestes declaracions a la Cadena Ser d'Andorra, va deixar entreveure que no serà candidata a la reelecció sota el paraigües del PS, ja que rebutja presentar-se amb un programa «on es prohibeixi anar a les reunions de cònsols i poder mancomunar serveis».

La cònsol, en relació a la seva continuïtat al PS, va dir que encara no sap quin és el seu futur dins de la formació i que està en un moment de reflexió personal després del congrés de dissabte. Tot i això, no està disposada a presentar-se a la reelecció amb segons quin programa i, sobretot si es prohibeix anar a les reunions de cònsols, i va assegurar que «abans em quedo a casa».

Ferrer va recordar que una de les resolucions rebutjades de la seva ponència era la d'incloure al programa de les comunals el fet que les reunions de cònsols fossin una forma d'associació entre els ens locals. Ferrer va explicar que fins i tot va acceptar una transacció per delimitar la finalitat de les reunions a mancomunar serveis, però que també es va votar en contra, i va recordar que, en canvi, el programa electoral amb el qual es va presentar el 2007 hi havia un apartat dedicat a aquestes reunions, mentre que ara al congrés s'ha dit que això no és vàlid «i com que el congrés és sobirà s'haurà de respectar i no anar a les reunions». A la vegada, Ferrer va apuntar a una altra explicació sobre el que va passar al congrés, en el sentit que «potser no es va votar tant contra el contingut sinó contra la persona que presentava la ponència».

Per la seva banda, l'actual president del PS, Víctor Naudi, va valorar en declaracions a EL PERIÒDIC que «la reunió de cònsols no és excusa». Tot i acceptar que cadascú «és lliure de decidir el que vulgui», considera que en la qüestió de la reunió de cònsols «hi ha molt a dir». Així, va defensar que aquestes són positives en relació a l'intercanvi d'informació i per plantejar temes comuns, però «altra cosa és que va en contra de la institució comunal», ja que serveix per prendre decisions que els comuns han d'acatar, i entén que hauria de ser al revés. En aquest punt, va acabar dient que «dir sí o no és un fals problema» i que el plantejament i sota quina fórmula de reunions de cònsols es vol des del PS serà una qüestió «que ja decidirem».

Pel que fa a l'apuntada renúncia de Ferrer a la reelecció a cònsol major sota el paraigües del PS, Naudi va descartar que respongués al que les males llengües diuen ser por a la derrota.

RENÚNCIA DE MUXELLA / L'exconsellera del Comú d'Andorra la Vella i presidenta de l'Institut dels Drets Humans, Elisa Muxella, va anunciar ahir que marxa del PS. El principal motiu exposat és la manca de llibertat d'expressió en el si del partit i l'actitud del president del grup parlamentari i expresident de la formació política, Jaume Bartumeu. Ho explicava en un article d'opinió publicat al Diari d'Andorra. Posteriorment, en declaracions a l'ANA, Muxella va augurar que a banda dels militants que «silenciosament» ja han abandonat el partit –segons Naudi, des de les eleccions hi ha hagut el doble d'altes que de baixes–, encara hi haurà més gent que ho farà, i que això podria desembocar en la creació d'una nova formació o partit amb ideologia socialdemòcrata. La ja exmilitant del partit assegura que està preparada per rebre atacs personals i professionals per part de l'excap de Govern, «perquè és el que ha passat a tots aquells que han marxat».

Muxella considera que al PS no es dóna lloc al debat i perquè no concep l'actitud de l'excap de Govern, Jaume Bartumeu, que entre d'altres punts, «no ha estat capaç de deixar la primera línia de la política» després de la desfeta electoral. Muxella no ha volgut marxar del partit en silenci, com assegura que han hagut de fer altres militants, sinó que ha publicat un article d'opinió on exposa clarament les seves motivacions.

Muxella va manifestar que hi ha molta gent que comparteix la ideologia socialdemòcrata i que té aquesta sensibilitat que s'ha fet callar dins el partit. Però l'exconsellera no marxa per abandonar la política o les seves idees sinó per poder defensar-les millor, i per això confia que en un futur proper es pugui crear una nova formació d'idees socialdemòcrates. No hi ha res definit, però la voluntat és que sigui «un partit on hi hagi debat, discussió, i on hi puguin confluir diverses sensibilitats capaces d'arribar a un consens». I és que Muxella apunta que la socialdemocràcia «no és propietat de ningú» i que el que compta és que la gent sigui capaç d'aplicar-la a les seves actuacions. Pel que fa a la data, no creu que sigui possible fer-ho abans de les eleccions comunals.

En el seu escrit, Muxella indicava com a fet evident de l'actitud dels darrers anys un incident que va tenir lloc al congrés del PS. Ella explica que en el si de la presentació de la candidatura a l'executiva, va voler fer una pregunta al candidat Víctor Naudi, però l'expresident, Jaume Bartumeu, li va dir que no li donava la paraula. Aquesta, segons Muxella, és una mostra més de la seva negativa al debat, i per això no vol continuar en un partit on no es respecta aquest dret. De fet, va assegurar que aquest incident no va ser més que una mostra de la tònica general del congrés.

Mentre Ferrer felicitava Muxella, el president del PS lamentava les formes. Segons va explicar Naudi, al matí no havia arribat la renúncia al partit, i va valorar que fer-ho amb una tribuna és un «plantejament erroni». I «darrera hi ha qüestions que prefereix amagar», va afegir.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT