PUBLICITAT

Una farmàcia del país venia dopants a una seixantena d'esportistes

  • Hi ha sis imputats entre els quals tres andorrans, la farmacèutica, el seu marit i una germana
EL PERIÒDIC
BARCELONA

Periodic
Ferreira, Gàlvez i Domènech observen les substàncies decomissades, ahir Foto: ACN

Sis imputats, tres d'ells andorrans, en una xarxa de subministrament de dopants. Aquest és el resultat de la primera operació conjunta entre la Guàrdia Civil, els Mossos d'Esquadra i la Policia andorrana, que ha tingut com a punt de mira una farmàcia cèntrica d'Encamp. Aquest era el punt originari on es distribuïen les substàncies dopants per encàrrec a través d'Internet d'almenys 60 esportistes d'elit, professionals i amateurs que ja han estat identificats. Els altres tres imputats estan vinculats a una empresa de Barcelona que subministrava Dhea (precursor de la testosterona) a la farmàcia andorrana. Andorra torna a ser esquitxada per la mala praxi d'alguns venedors de medicaments.

És la continuació de l'operació Cursa –en la que es van detenir set persones–, que a partir de la denúncia del recentment difunt ciclista Xavi Tondo, va detectar l'activitat d'aquesta farmàcia. En aquell moment, la Policia andorrana ja va obrir aleshores diligències prèvies d'ofici i va procedir al registre del local, confiscant documentació i ordinadors. La principal encausada, la farmacèutica Eva B. P., de 42 anys, portava des del 2003 subministrant substàncies dopants a 42 ciclistes, 11 atletes i vuit triatletes i duatletes, ja identificats. Entre els ciclistes que s'ha acreditat que van comprar substàncies dopants a la farmàcia andorrana també hi ha algun motociclista, practicants de caiac i culturistes. La continuació de l'operació Cursa va permetre acreditar l'activitat il·lícita de la farmàcia els últims tres anys. Així, només el 2010, la farmacèutica imputada a Espanya va fer 536 enviaments de productes dopants directament a la seixantena d'esportistes, el que li va generar uns beneficis de 110.000 euros. La farmàcia continua oberta i ja no fa aquest servei.

En la roda de premsa conjunta que van oferir ahir a Barcelona el comandant cap de Consum i Medi Ambient de la Guàrdia Civil, Jesús Gálvez, l'inspector dels Mossos d'Esquadra, Jordi Domènech, i la comissària major de la Policia andorrana, Teresa Ferreira, els responsables policials van explicar que en l'operació es van intervenir 15.000 comprimits de diferents substàncies dopants, des d'anabolitzants a estimulants com Dhea, Testex, Andriol, Eprex, Synachten, Efedrina i Trigon, a més de medicaments legals perillosos per a la salut com és el Solcoseryl –considerat «l'EPO dels pobres»–, del qual se n'han venut 1.700 dosis i que pot produir un xoc anafilàctic i fallada multiorgànica.

A la farmacèutica li ha estat obert un expedient administratiu sancionador per part del Ministeri de Salut i Benestar del Govern d'Andorra. Tanmateix a nivell penal es troben en fase d'instrucció unes diligències prèvies on se li podria imputar la presumpta comissió d'una infracció del codi penal Andorrà d'elaboració i tràfic de substàncies nocives. La investigació continua oberta i judicialitzada per part de la Batllia.

La col·laboració dels tres cossos policials va ser destacada pel comandant Gálvez, que va manifestar que l'operació era important perquè ha estat un cop als subministradors de substàncies dopants per «protegir la salut dels esportistes i el joc net en l'esport»,

MODUS OPERANDI / Per fer les vendes, la farmacèutica traslladava amb un vehicle particular les substàncies fins a Jaca (Osca) i la Seu d'Urgell. Allí, familiars seus s'encarregaven de fer els enviaments mitjançant serveis de missatgeria als esportistes que havien encarregat els productes per Internet a diferents regions d'Espanya, des de Catalunya a Galícia, així com Madrid i Castella i Lleó.

Pel que fa als esportistes, Gàlvez va informar que s'havia posat en coneixement del Centre Superior d'Esports la seva situació. Els esportistes, que van ser identificats a partir de les dades bancàries facilitades en fer la compra, s'enfronten a possibles sancions administratives, però no penals –ja que es tractaria de compres per a consum propi–, i potser també esportiva. El comandant de la Guàrdia Civil va remarcar que aquests estan col·laborant per ara amb les autoritats policials, quan se'ls pren declaració, fet que permet recaptar proves contra els imputats per traficar amb productes dopants.

Segons els policies, en aquest cas els esportistes van actuar per lliure, per la qual cosa en el procés no hi han intervingut ni entrenadors ni representants.

Per a Domènech, el més preocupant del cas és que un esportista que no viu de l'esport pugui arribar a posar en risc la seva salut i necessiti recórrer als dopants per guanyar una cursa popular o mantenir la seva marca, una pràctica que ja es va detectar a l'inici de l'operació Cursa.

ELS ALTRES IMPUTATS / A més de la farmacèutica, també estan imputats el seu marit i una germana, que haurien contribuït a passar la mercaderia amb el cotxe i així burlar els controls duaners més estrictes en el cas dels enviaments. A part dels imputats andorrans, hi ha acusades altres tres persones vinculades a una empresa de Barcelona que subministrava Dhea a la farmàcia andorrana.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT