PUBLICITAT

Govern, INAF i ABA treballaran per adaptar la llei a l'acord monetari

  • El 30 de juny l'Executiu signarà la carta i un memoràndum d'entesa, i la ratificació s'activarà per tràmits no urgents
P. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
33Gilbert Saboya, ministre d'Afers Exteriors, ahir en la compareixença de premsa. Foto: ANA / M. T.

Ja hi ha data i hora concreta. El proper 30 de juny a les 18 hores se signarà l'acord monetari amb la UE. Aquest però no serà l'únic document ja que en paral·lel també es té previst signar el memoràndum d'entesa entre les dues parts, en el que s'especifica dos dels punts que més debat ha aixecat en el sector financer i en l'opinió pública andorrana. Es tracta d'elevar el contingut de l'article 8 de l'acord que parla sobre el lliure establiment d'entitats financeres i la implantació dels ratis de solvència per evitar dobles interpretacions. Ara però, la tasca està, segons va explicar ahir el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, en crear tots els mecanismes per posar en marxa l'entramat legal d'Andorra perquè s'adapti al conjunt de directives. Un treball que el Govern vol fer amb la implicació de l'Associació de Bancs d'Andorra (ABA) i l'Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF).

Dos dies abans de la signatura Saboya compareixerà davant la Comissió Legislativa de Política Exterior per exposar i concretar les implicacions de l'acord i el memoràndum als grups parlamentaris. Un acord que té data de signatura però no de ratificació perquè, segons va avançar Saboya, es farà per tramitació normal i no urgent, és a dir, a partir de setembre.

A més de la bona entesa i el diàleg «fluid» previ a l'acord, el ministre va insistir en la tasca que ara li queda a fer a les autoritats andorranes «per poder continuar amb la seriositat de l'acord i amb l'adaptació del conjunt de directives», va afegir Saboya. En aquest sentit es té previst crear uns mecanismes amb la col·laboració de tots els estaments implicats, públics i privats, «per posar en marxa tot l'entramat legal i demostrar rigor en el seguiment de temes i proactivitat per avançar-nos als esdeveniments», va explicar Saboya. A l'igual que es va crear un equip de tècnics coneixedors dels dossiers per a l'elaboració del memòrandum en el context d'una comissió interministerial d'Economia i Finances, també es farà en aquesta tasca postsignatura de l'acord monetari. Un grup de treball en el que l'Executiu ja ha avançat que el col·lectiu d'entitats financers hi participarà, així com l'INAF.

ELS SIGNANTS / La delegació andorrana que el 30 de juny presenciarà a Brusel·les la signatura de l'acord estarà integrada pel cap de Govern, Toni Martí, l'ambaixadora a Brussel·les, Eva Descàrrega, l'ambaixador especial per a les relacions amb Europa, Òscar Ribas, i el mateix Saboya. Per part europea, hi pendran part el comissari europeu d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, i el cap d'unitat de la direcció general d'Afers Econòmics i Financers de la UE, Benjamin Angel. Saboya va anunciar que amb motiu de la signatura de l'acord monetari, també tindran lloc una sèrie de reunions, una de les quals amb el president de la UE, Herman Van Rompuy.

MATISACIONS JA PREVISTES / El Memorandum of Understanding que el Govern de Martí ha volgut destacar com a distintiu propi, ha especificat dos parts de l'article vuit de la carta que han estat l'objecte del principal temor i de les reticències de la part andorrana. Uns continguts que segons va avançar aquest rotatiu a finals de l'any passat la Comissió de la UE ja preveia.

Una de les parts en les que incideix és la limitació del lliure establiment d'entitats financeres. La introducció de nous bancs es farà prèvia autorització del Principat, segons va explicar Saboya. Aquesta anotació però, ja la va fer Benjamin Angel a la carta enviada a qui era ambaixadora andorrana de Brusel·es, Imma Tor, ara fa un any. En aquesta carta a més s'especificava que Andorra continuarà tenint llibertat per aplicar ràtios de solvència i liquiditat més elevades com fins ara estava fent. Les ràtios de solvència de la UE, més laxes que les andorranes, són un mínim que els estats poden augmentar, especialment si es tracta de països tercers on no impera el passaport bancari europeu. Un segon punt que Saboya també es va apropiar com aportació al protocol d'entesa.

Sigui com sigui, tot i que ja es comptava amb aquests aclariments, encara queda pendent esbrinar tot el contingut específic d'aquest memoràndum per saber si hi ha més concrecions al que ja preveia la Comissió de la Unió Europea.

El ministre d'Afers Exteriors va agrair ahir a tots els membres de la comissió negociadora, tant per part andorrana com europea, la bona disposició a avançar en el protocol d'entesa. Saboya també va tenir paraules d'agraïment pels serveis dels coprínceps francès i episcopal, pels serveis diplomàtics de França i Espanya i també per l'equip assessor, que ha comptat amb la participació de Jean-Claude Berthélemy i de Marc Maresceau.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT