PUBLICITAT

Els infants diuen 'no' al tabac

  • El Consell dels Infants de Sant Julià demana actuacions per prohibir el fum en espais públics
C. G.
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Els alumnes lauredians assisteixen a la sessió encapçalada pel cònsol, ahir Foto: ANA / J. A. G.

«El fum em molesta. Em molesta quan estem en un bar i sento l'olor a tabac. Em molesta quan menjo a un restaurant». És una declaració contundent, precisa i directa. Una declaració presentada ahir en el si del Comú de Sant Julià de Lòria. I aquesta fermesa prové de la Júlia Coll, alumna de només 12 anys.

La Júlia és la portaveu del Consell dels Infants de Sant Julià, que ahir es va reunir per donar clausura al treball realitzat aquest any. Si d'altres cursos s'havia treballat en projectes més concrets per la parròquia, com és el cas d'una regulació cap als propietaris incívics de gossos, el Consell d'aquest any ha estat més ambiciós i ha plantejat una temàtica per fer-la arribar directament al Consell General. Es tracta del reclam per regular el tabac en espais públics, coincidint així amb la iniciativa legislativa popular impulsada per la periodista Noemí Rodríguez.

Per tal que aquesta demanda fos sòlida i dotada de contundència, el Consell dels Infants, representant als alumnes dels tres sistemes educatius de la parròquia dels dos darrers cursos de la secundària, ha seguit uns estrictes passos previs. Es va reunir amb «la senyoreta Rodríguez», va explicar la Júlia, per conèixer de primera mà la proposta que va quedar penjada al Consell i que ara DA vol recuperar. Allà van expressar-li el seu suport i van iniciar el treball de camp a la parròquia: Durant aquests dies s'han dividit i han visitat hotels i restaurants de Sant Julià. Els han mostrat la seva insatisfacció respecte a la permissivitat de fumar, i demanen alguna actuació al respecte.

El lema que resumeix aquest projecte és Amb la meva salut, no vull jugar! L'aire net, el nostre dret. Planteja aspectes com que quan algú «fuma a taula, les coses bones perden el gust» i els nens «la gana». També es queixen que els llocs «on els grans fumen fan una pudor, el fum pica als ulls i al nas i quan sortim d'allà, nosaltres també fem pudor».

Ahir van explicar als consellers adults del Comú la seva tasca i van demanar actuacions. El cònsol de la parròquia, Josep Pintat, va prendre la paraula davant de prop de 120 alumnes, que omplien la sala de la Casa Comuna. I davant de tots ells va donar la seva paraula de «traslladar la ponència a Sindicatura» i informar de les demandes al Consell General. El Cònsol va recordar que aquesta proposta ha de ser debatuda en l'àmbit nacional i que no és potestat de les parròquies. Els infants van acceptar i ja esperen resposta.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT