PUBLICITAT

El memoràndum se signarà en paral·lel amb l'acord monetari el dia 30 de juny

  • Es confirma que Andorra queda exempta del lliure establiment d'entitats bancàries i permet que pugui aplicar les ràtios de solvència
gilbert_saboya
El ministre d'Exteriors, Gilbert Saboya, en la roda de premsa d'aquesta tarda. Foto: TONY LARA
El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha anunciat aquest dimarts que tant l'acord monetari com el memoràndum d'entesa que s'ha negociat amb la Unió Europea se signaran el mateix dia 30 de juny a Brussel·les. El memoràndum té per objectiu elevar a rang d'entesa entre les dues parts negociadores la interpretació de l'article 8 de l'acord monetari, que preveu les transposicions de disposicions legals del sector financer, d'acord amb la carta del 9 de juny del cap d'unitat de la direcció general d'Afers Econòmics i Financers, Benjamin Angel. D'aquesta manera, es permet que Andorra quedi exempta del lliure establiment d'entitats bancàries i permet que pugui aplicar les ràtios de solvència. Saboya compareixerà el pròxim 28 de juny davant del Consell General per donar detalls sobre el contingut d'aquest memoràndum.
Saboya ha informat que la negociació del protocol d'entesa s'ha fet en un bon clima de diàleg, propiciat pel fet que en cap moment es va condicionar la signatura de l'acord. El memoràndum disposa d'una part introductòria on s'estableix el rang d'entesa i d'interpretació de l'article 8, i dos punts. El primer determina que l'establiment d'una entitat financera andorrana a la Unió Europea o d'una entitat europea a Andorra haurà d'estar autoritzada prèviament per l'autoritat supervisora del país. En segon lloc, tal com Benjamin Angel es va comprometre a la carta del 9 de juny, les autoritats andorranes conservaran la capacitat de fixar els mínims legals de les ràtios de solvència.

Saboya ha destacat que la signatura de l'acord monetari ha de ser una eina per contribuir en la fortalesa del sector financer del país. Concretament, ha assegurat que ha de permetre completar el seu procés d'internacionalització i potenciar la seva capacitat de competir a fora des de la base de les seves operacions a Andorra. El ministre considera que ara cal dotar-se dels mecanismes per "demostrar que som capaços de fer tota la transposició del conjunt de directives", i per tant "l'acord monetari no és un fi sinó un principi". En aquest sentit, ha remarcat que hi ha d'haver una molt bona col·laboració entre els estaments públics i els privats, i que s'ha de demostrar rigor i proactivitat en el si del comitè mixt, que és on s'ha d'establir el calendari d'adaptació a la normativa europea.

Saboya ha indicat que s'ha presentat un esborrany del protocol d'entesa tant al cap de l'oposició, Jaume Bartumeu, com a l'Associació de Bancs Andorrans. De fet, ha dit que amb el sector s'ha mantingut en tot moment un diàleg fluid.

La delegació andorrana que es desplaçarà a Brussel·les per signar l'acord monetari i el protocol d'entesa està formada pel cap de Govern, Toni Martí, el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, l'ambaixadora l’ambaixadora a Brussel·les, Eva Descàrrega, i l’ambaixador especial per a les relacions amb Europa, Òscar Ribas. Per la part de la Unió Europea, es comptarà amb la presència del comissari europeu d’Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, i el cap d'unitat de la direcció general d'Afers Econòmics i Financers de la UE, Benjamin Angel.

D'altra banda, el Consell d'Afers Generals de la UE ha aprovat aquest dimarts un document elaborat per la presidència hongaresa sobre les relacions d'Europa amb els petits estats. Saboya s'ha mostrat satisfet que l'informe reprengui els plantejaments que ha defensat el Govern, en la línia d'una convergència cap a l'accés al mercat interior, amb la possibilitat de conservar particularitats tal com fixa el Tractat de Lisboa, i en un nou marc institucional que es podria anomenar espai econòmic dels microestats europeus. Està previst que la forma i el contingut d'aquest nou marc es puguin elaborar abans del juny del 2012.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT