PUBLICITAT

Destapen una farmàcia andorrana que subministrava dopants a esportistes d'elit i amateurs

  • Els interessats feien les seves comandes directament a l'establiment a través de la pàgina web
21062011_dopatge
La cap de l'Àrea de Policia Criminal d'Andorra, Teresa Ferreria, l'inspector de l'Àrea Central de Persones dels Mossos d'Esquadra, Jordi Domènech, i el comandant cap del Grup de Consum i Medi Ambient de la Guàrdia Civil, Jesús Gálvez.
Els Mossos d'esquadra, la Guàrdia Civil i la Policia andorrana han destapat una farmàcia del Principat d'Andorra que subministrava a través de la seva pàgina web substancies dopants a esportistes d'elit, professionals i també "amateurs" que els compraven directament i les rebien per correu o missatgeria.
En roda de premsa, l'inspector dels Mossos Jordi Domnech ha explicat que la farmàcia (que encara continua oberta encara que ja no dóna aquest servei) portava sis anys operant i que de moment han pogut acreditar la seva activitat dels últims tres anys, i de fet, solament en el 2010 ha realitzat 536 enviaments de dopants a 60 esportistes que han estat identificats, per valor d'110.000 euros.
La investigació parteix de l'operació Cursa, en la qual va caure una xarxa de subministrament de dopants a partir de la denúncia del recentment mort ciclista Xavi Tondo, en la qual es va detectar l'activitat d'aquesta farmàcia, per la qual cosa la policia andorrana va obrir unes diligències prèvies d'ofici i va registrar el local, confiscant-se de documentació i ordinadors, segons ha informat la comissària major cap de l'àrea de policia criminal d'Andorra, Teresa Ferreira.
Segons Ferreira, han col·laborat a través d'una comissió rogatoria internacional ja que les substàncies es traslladaven des d'Andorra a La Seu d'Urgell i Jaca, des d'on eren enviades per correu o missatgeria a la resta de Catalunya i a altres comunitats com Madrid, Galícia, Castella i Lleó i Aragó, entre d'altres.
La farmacèutica, Eva B.P., de 42 anys, i el seu marit, a més d'una germana, han estat imputats per tràfic de substàncies dopants, tràfic de substàncies nocives per a la salut i integració en organització criminal, per vendre en territori andorrà i espanyol.
El matrimoni es traslladava amb cotxe des d'Andorra fins al punt de distribució de La Seu d'Urgell amb els dopants per burlar els controls duaners que són més estrictes en els enviaments.
A més, s'han imputat a altres tres persones vinculades a una empresa de Barcelona que subministrava Dhea ---precursor de la testosterona-- a la farmàcia andorrana.
L'operació afecta a una sesentena d'esportistes, la majoria professionals, d'elit, encara que també amateurs: 42 ciclistes, 11 atletes i vuit triatletes o duatletes, i afecta a esports com el ciclisme, motociclisme i caiac, així com a culturistes.
De fet, Domnech ha assegurat que el més preocupa d'aquest cas és que un esportista que no viu de l'esport pugui arribar a posar en risc la seva salut i que necessiti recórrer a dopants per guanyar una carrera popular o mantenir la seva marca, una pràctica que ja van detectar en l'operació Cursa.
Entre les substàncies intervingudes que compraven els esportistes hi ha una que encara no està qualificada de dopant però que és molt perillosa per a la salut,: el Solcoseryl, de la qual s'han venut 1.700 dosi i que pot produir un xoc anafilàctic i fallada multiorgànica, a més dels clàssics EPO, que serveix per transferir oxigen, i els anabolizants que subministren testosterona.
Així mateix, s'ha decomissat Dhea, que es comercialitza com a complement alimentari per burlar controls, i l'Efedrina, prohibida en les competicions perquè és un estimulant.
El comandant cap de Consum i Medi ambient de la Guàrdia Civil, Jesús Gálvez, ha destacat la importància de la col·laboració entre els diferents cossos policials i la dels esportistes implicats, que han ajudat a la policia per evitar sancions majors.
Aquests atletes, els noms de les quals no han transcendit i que alguns podrien pertànyer a un mateix equip encara que uns altres són a títol individual, no ha comès cap delicte si el que compren és per a autoconsum, però poden ser multats per aquests fets i sancionats pel Consell Superior de l'Esport, que ja ha estat informat del cas.
Segons Gálvez, aquesta operació és important perquè ha estat un cop als subministradors de substàncies dopants per "protegir la salut dels esportistes i el joc net en l'esport".

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT