PUBLICITAT

El Comú engegarà el pla especial del Centre Històric a finals d'any

  • Els comerciants treballen per unificar horaris i demanen una nova senyalització del trànsit
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La recentment recuperada Font de la Placeta Monjó, al Centre Històric d'Andorra la Vella Foto: TONY LARA

La voluntat del Comú d'Andorra la Vella és de convocar el concurs per iniciar el desenvolupament del pla especial del Centre Històric i així començar els treballs el 2012. Així ho va anunciar ahir la cònsol major, Rosa Ferrer, a la reunió que va mantenir amb comerciants de la zona per fer balanç del primer any de funcionament del pla de dinamització del Centre Històric.

Amb el desenvolupament del pla especial, el Comú i els comerciants pensen que es dinamitzaran els barris que configuren el Centre Històric –des del Puial i del Pui, al Cap del Carrer, amb el barri Antic i les places del Poble i Rebés–, ja que inclou la passarel·la de connexió entre la plaça de la nova seu del Consell General i la del Poble, l'ascensor del Pui i l'enderroc de la Casa del Benefici, entre d'altres. Amb aquest pla s'aconseguiran places d'aparcament properes al Centre Històric –o amb accés directe com seran les de l'aparcament dels nous equipaments comunals sota la nova seu del Consell General. Aquest pla, que també servirà per embellir la zona, haurà d'anar associat a l'embelliment de l'avinguda Meritxell, ja que si aquesta atreu més visitants, també n'hi haurà per al Centre Històric, tal i com va comentar cònsol.

Va ser un dels comerciants de la zona qui va afirmar que el pla de dinamització, «a la llarga» hauria d'anar acompanyat d'una «transformació urbanística», com passa en tants d'altres indrets. Amb el pla especial, s'hauran de determinar usos per a espais i decidir si es dibuixen illes de vianants, entre d'altres. Això, però, es vol fer comptant amb el suport i participació de veïns i comerciants, segons va comentar Ferrer.

LES PRINCIPALS DEMANDES / A més de fer una crida a la participació en l'Associació de Comerciants del Centre Històric –que ja agrupa 41 establiments– i en el desenvolupament del pla dinamitzador, els assistents van coincidir en assenyalar la descoordinació dels horaris dels comerços com un dels factors que dóna mala imatge a la zona. De fet, el propi president de l'Associació de Comerciants del Centre Històric, Miquel Canturri, va manifestar que la imatge que es dóna «és lamentable». En aquest punt, l'entitat està treballant i consultant amb els comerciants per intentar establir uns horaris comuns.

Una altra de les qüestions tractades fa referència a la senyalització. La definició d'un pla en aquest àmbit és un dels objectius establerts des de l'inici i que encara està pendent, un any després. El que es vol és tenir una senyalització clara i atractiva per tal de dur els visitants cap al Centre Històric, evitar que se'l passin de llarg arribant per la carretera de l'Obac, i que un cop a la zona puguin trobar fàcilment els aparcaments i altres serveis. En aquest punt, Ferrer va comentar que s'hi estava treballant, també a la taula de mobilitat, i que calcula que a la tardor ja s'haurà enllestit. També en l'àmbit del trànsit, una de les demandes va ser la col·locació d'una rotonda a l'avinguda Tarragona a l'alçada de Prada Casadet, per tal que els visitants puguin accedir al Centre Històric.

TORNAR ALS ORÍGENS COMERCIALS / També es treballa en accions concretes que ajudin a animar la zona. Igual que l'any passat en motiu de la Festa Major de la parròquia es va instal·lar un mercat d'artesania pel barri Antic, pel primer cap de setmana d'octubre d'enguany, els dies 1 i 2, es proposa reviure els orígens del comerç andorrà al seu mateix bressol. «Retornar a l'època del duralex», va explicar Mar Garcia, de l'Associació de Comerciants del Centre Històric, ambientant les botigues amb motius i productes dels anys 60, organitzar jocs tradicionals per als infants, i fins i tot hi ha la proposta de fer un vermut a la plaça on sigui present el sifó i d'encarregar al Clípol d'anar a cercar turistes i clients d'altres zones.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT