PUBLICITAT

Europa, tan difícil com sempre

  • Els rivals: el Dudelange luxemburguès, el Bnei Yehuda israelià, el Paks hongarès i el Varazdin croata
R. M. S.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El Lusitans i l'UE Santa Coloma, amb els seus rivals, ahir durant el sorteig celebrat a la seu de la UEFA a Nió Foto: AP Photo/Keystone/Dominic Favre

Nió va acollir ahir al migdia a la seu de la UEFA el sorteig de la Champions League i de l'Europa League, en el qual hi havia quatre equips andorrans implicats. El sorteig va deixar el sabor de boca habitual, és a dir una sensació de que el futur a qualsevol de les dues competicions és gairebé impossible. Tan difícil com sempre, els conjunts del Principat ho veuen com una manera més de seguir creixent, d'evolucionar i d'estar a l'elit en l'eterna lluita entre equips professionals i els no professionals d'Andorra. En la Champions, el Pidasa FC Santa Coloma s'enfrontarà en primera ronda al segon classificat de la lliga de Luxemburg, el F91 Dudelange. En l'eliminatòria de segona ronda de l'Europa League, la UE Matecosa Sant Julià jugarà contra el Bnei Yehuda d'Israel, mentre que en primera ronda la UE Escale Santa Coloma tindrà de rival el Paks d'Hongria, i el Construccions La Posa Lusitans se las veurà amb el Varazdin de Croàcia. Les diferents eliminatòries es disputen a partir de la setmana vinent.

UEFA CHAMPIONS LEAGUE

El Pidasa FC Santa Coloma tindrà ocasió de recuperar les sensacions de jugar a la Champions League el pròxim dimarts, dia 28. Serà a l'Estadi Comunal i tindrà de rival un autèntic desconegut per a l'equip colomenc que entrena Luis Blanco. El F91 Dudelange de Luxemburg és l'enemic, un club «professional i superior a nosaltres», segons paraules de Blanco, però contra qui «intentarem lluitar amb totes les nostres armes». No serà gens fàcil perquè, tot i que el rival sigui d'una lliga menor a nivell europeu, és sempre futbolísticament superior a l'andorrana, sobretot pel fet característic de la professionalització.

El Dudelange visitarà primer Andorra, cosa que hagués preferit evitar Blanco: «M'hagués agradat més jugar la tornada aquí». L'entrenador assumeix la dificultat, però somia amb traure un resultat positiu del Comunal el pròxim dimarts: «Un empat o una victòria per la mínima a favor nostre ja ho firmaria, i després anar allà a veure què passa».

Blanco va confirmar ahir que la informació que es disposa del club luxemburguès és mínima, però que tot indica a que la superioritat dels centreeuropeus és evident. «Segur que estem com a mínim una miqueta per sota del seu nivell», va insinuar l'entrenador del conjunt colomenc, «però hem d'anar amb tota la il·lusió a fer el millor partit possible».

El Pidasa ja fa setmanes que va tornar als entrenaments per preparar aquesta cita europea amb la Champions, i ho fa amb novetats com la tornada de Chancha al Principat. El jugador argentí entrena amb normalitat amb la resta del grup i disputarà els dos enfrontaments amb el Dudelange, per marxar de nou a Argentina i quedar-se allà.

El partit de tornada entre el conjunt de Luxemburg i el Pidasa serà el dimarts 5 de juliol. El Santa Coloma ho té difícil, però la mentalitat és la del tècnic: «Sabem que és molt difícil, però no impossible».

 

EUROPA LEAGUE

Un dels ossos més durs sembla que li ha caigut al Matecosa Sant Julià, que jugarà directament a la segona ronda de la UEFA Europa League contra el Bnei Yehuda de Tel-Aviv (Israel). Els lauredians tindran al davant un conjunt sense gaire història, però que en els últims anys està donant passos de qualitat importants. De fet, porta «dues temporades consecutives competint a la Copa d'Europa», segons l'anàlisi que va fer ahir el tècnic del conjunt andorrà, Julio Ferreros, i és un dels tres clubs que juga al mateix estadi Bloomfield Stadium de Jaffa. Els altres dos clubs són els històrics Hapoel Tel Aviv i Maccabi . La capacitat del recinte és de 15.700 espectadors, un recinte que rebrà el Matecosa el dijous 14 de juliol en el partit d'anada. De fet, cal explicar que el duel de l'anada en principi era a Andorra, però el club israelià va demanar al lauredià un canvi de dates, i aquest va acceptar. Així doncs, el partit de tornada serà el 21 de juliol, també dijous, a l'Estadi Comunal.

El Bnei Yehuda ha acabat quart aquesta temporada a la lliga israeliana, i a només quatre punts del tercer, el Maccabi. Té jugadors que destaquen com l'argentí Pedro Joaquín Galván, un migcampista de 25 anys i 29 partits la passada temporada que ha estat el màxim golejador del seu equip. També destaquen entre els seus jugadors estrangers el lituà Kestutis Ivaskevicius, que la passada campanya ha jugat 33 dels 35 partits de la competició nacional.

Per altra part, el Matecosa afrontarà aquest duel amb les conegudes baixes de Yael, Pinto, Miguel Gonçalves, Victor Hugo, Pablo Arce i Maxi Trejo, però amb tres novetats que poc a poc van compensant la plantilla. Es tracta del migcampista del Tàrrega Francesc Girao ‘Kiko', jove el lateral dret Albert Acosta, de 19 anys, que torna al que va ser el seu club, i el punta Rafa Martins, que també ha estat sempre a les categories inferiors del Matecosa i ara ha estat repescat de l'Inter Escaldes.

A la primera ronda de l'Europa League, el Construccions La Posa Lusitans tindrà de rival el NK Varazdin de Croàcia, un bloc «de l'escola iugoslava que en principi són molt bons equips», segons va assegurar ahir l'entrenador del Lusitans, Vicenç Marqués. «Tots els seus jugadors són croates, excepte algú que tenen de Bòsnia», va dir ahir el tècnic, que no podrà comptar amb Victor Hugo –encara de recuperació– per a cap dels dos partits –l'anada a Varazdin el dia 30, la tornada a Andorra el dia 7–, ni amb Maicon, tot i que aquest ja entrena amb el grup i podria jugar algun dels dos duels.

L'Escale Santa Coloma serà a la primera ronda de l'Europa League amb una empresa més que complicada. Un dels més durs equips és el Paks SE d'Hongria, equip que segons Lluís Miquel Aloy, tècnic colomenc, «te millor plantilla que la del Ferencváros», i juga «amb molt de toc, amb rapidesa i físic». «Del més complicat que podia tocar-nos», afirma Aloy, que amb tot està «content» perquè «és un equip que juga però també deixa jugar. L'anada al Principat el dia 30, la tornada el dia 7.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT