PUBLICITAT

El Raonador valora informar els menors visitant-los a les escoles

  • Canturri creu que calen mesures per fer efectiva la modificació de la llei aprovada l'octubre passat
EVA ARASA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El Raonador del Ciutadà, Pere Canturri, en funcions des del 28 de desembre passat Foto: ORIOL LLAURADÓ

El Raonador del Ciutadà en funcions, Pere Canturri, és conscient que aquesta institució s'ha de donar a conèixer als menors, tenint en compte que, el 25 d'octubre passat, es va aprovar la modificació de la llei que la regeix: una modificació que permet que els menors, a partir dels 12 anys, es puguin adreçar al Raonador sense la presència dels pares o tutors legals. L'obertura de la institució als menors s'emmarca en una tendència generalitzada a tot Europa. Ara bé, al costat de la reforma legislativa, Canturri admet que cal una major difusió tant de la tasca de la institució com d'aquelles situacions en què pot ser útil als menors. Una difusió que, segons el Raonador en funcions, podria passar per fer visites a les escoles a partir del curs vinent. Això, és clar, si la persona que assumeixi el càrrec properament hi està d'acord.

Del total d'expedients oberts per la institució del Raonador del Ciutadà durant el 2010, només 6 corresponen a l'àmbit dels infants i el jovent (2,7%). De fet, en tots els casos es tracta de queixes formulades pels pares en relació amb l'escolarització dels seus fills.

MODIFIACIÓ LEGAL / L'any passat es va fer un pas important per obrir la institució als menors: gràcies a la modificació de la Llei de creació i funcionament del Raonador del Ciutadà, aprovada el 25 d'octubre, els menors d'entre dotze i divuit anys es poden adreçar al defensor dels ciutadans sense la presència dels seus pares o tutors legals.

Abans, la llei establia que el Raonador del Ciutadà podia atendre tots els ciutadans, però preveia que els menors de divuit anys anessin acompanyats pel seu tutor legal. És per això que Canturri va demanar que es fes una modificació que permetés atendre els majors de dotze anys sense la presència del tutor. «Sovint, si han de venir acompanyats, no vénen», havia afirmat el Raonador, quan va presentar l'informe de l'any 2009 davant de la Comissió Legislativa d'Interior.

Però perquè la nova mesura s'apliqui efectivament és necessari donar a conèixer-la entre els seus destinataris: els menors de 12 a 18 anys. El mateix Pere Canturri, en declaracions a aquest rotatiu, va reconèixer que una solució seria anar a visitar les escoles a partir del mes de setembre, coincidint amb el nou curs.

No obstant això, tenint en compte que va esgotar el seu mandat el 28 de desembre passat i que ara és el Raonador del Ciutadà en funcions, Canturri prefereix que sigui la nova persona que assumeixi el càrrec qui decideixi quina és la millor fórmula per donar-se a conèixer entre els joves. Segons Canturri, una altra possibilitat seria editar díptics informatius que siguin atractius per als joves.

Sigui com sigui, la idea inicial va ser recollida per la Sindicatura i, de fet, la subsíndica general, Mònica Bonell, considera que és una bona idea.

Per oferir una atenció adient a aquesta franja d'edat, la secretària general de la institució, Rosa Sarabia, va assistir l'any passat a diversos cursos de formació específica.

COMIAT DE CANTURRI / Pere Canturri aprofita l'informe del Raonador corresponent al 2010 per acomiadar-se, després d'exercir el càrrec des del 2004. Canturri que l'ombudsman –l'equiparació internacional del Raonador– «adquireix major rellevància en un món on cada vegada s'exigeix més reconeixement dels drets humans, de la llibertat i de la dignitat de les persones, i de l'obligació que els poders públics, a través de les seves administracions, el facin efectiu».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT