PUBLICITAT

El «desencís», explicació a la baixa participació

  • ES i Ferrer valoren el resultat de la candidatura continuista com a «just»
E. O. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L'obertura del congrés del PS, a càrrec de Goya i Bartumeu, dissabte Foto: TONY LARA

Tant Josep Maria Cucalón, portaveu del corrent d'Esquerra Socialista (ES), com Rosa Ferrer, que van apostar per un debat ideològic en el congrés extraordinari que el Partit Socialdemòcrata (PS) va celebrar dissabte, van coincidir ahir en assenyalar el «desencís» i la «desmotivació» de la militància com a possible explicació de la baixa participació. Darrera d'aquests dos sentiments, la desfeta electoral. Malgrat assenyalar aquestes causes, tampoc van oblidar les explicacions clàssiques i habituals d'absències, com són d'altres compromisos o trobar-se de viatge.

Però tot i la baixa participació, la candidatura al comitè executiu va obtenir el suport suficient per dirigir el partit en aquesta nova etapa i ningú no dubta de la legitimitat de Víctor Naudi, Judit Salazar i Marc Cornella per liderar la formació. Malgrat això, per a Ferrer el resultat obtingut per la candidatura «continuista» és «just» i els membres del nou executiu «tindran feina a mirar d'aconseguir el consens» entre les diferents sensibilitats al partit. Així mateix, Ferrer no va perdre l'oportunitat per recordar que «altres vegades n'hi ha hagut molta més» de participació. Pel cantó d'Esquerra Socialista, esperaran als «100 dies de gràcia» per prendre les decisions que s'escaiguin, després de veure el camí seguit per la nova executiva i si es realitzen «canvis importants». «Seria il·lògic» adoptar mesures havent passat només 72 hores, però de totes maneres el col·lectiu intentarà reunir-se al llarg d'aquesta setmana, encara que sigui informalment, per tractar dels resultats del congrés. De totes maneres, el corrent se sent legitimat per tornar a posar damunt la taula de debat la seva ponència, ja que aquesta va ser rebutjada per només cinc vots de diferència, segons va informar Cucalón, que calcula que el que proposa és el vol «gairebé el 50% de la militància».

En contra de l'opinió de Ferrer, el primer secretari sortint, Ferran Goya, va qualificar de «bona» la participació al congrés de dissabte i va recordar que en el darrer congrés, al setembre del 2009, l'assistència va ser la més nombrosa, uns 180 militants –dissabte n'hi van assistir poc més d'un centenar–, i això que es venia de guanyar les eleccions l'abril anterior. D'altra banda, el primer secretari sortint va valorar la participació en el debat de les ponències com a «bona», però va considerar que no s'havien debatut «a fons» qüestions com la situació actual i si aquesta deriva de les dificultats econòmiques o bé hi ha una «crisi del sistema». Un debat que per Goya queda «pendent» per a una altra ocasió.

DESCARTA CREAR UN CORRENT / Malgrat les divergències amb el comitè executiu expressades els últims anys per Rosa Ferrer, la cònsol major d'Andorra la Vella ni s'inscriu a Esquerra Socialista i descarta estructurar un nou corrent intern al PS. «Necessites temps» per fer-ho, i «jo no el tinc», va apuntar Ferrer, que va reiterar que la seva prioritat és el Comú de la capital i els ciutadans de la parròquia, que és «a qui em dec». En aquest sentit, va explicar que en el seu mandat ha anat seguint i complint el programa electoral, i quan s'ha hagut de renunciar a un projecte, s'ha convocat una reunió de poble i se n'han explicat els motius. Així defensa la seva posició davant els atacs rebuts per part de companys de formació. Un motiu més per lamentar que es rebutgessin les propostes per fer un debat ideològic al sí del PS.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT